Netistä on muodostunut osa meidän jokapäiväistä elämää. Elämää jota viime vuosina ovat hallinneet kaksi uutta vallankäyttäjää, Facebook ja Google. On vaikea kuvitella kuinka nettiä ylipäätänsä käytettäisi ilman näiden kahden yhtiön olemassa oloa. Kuinka on mahdollista, että alkujaan villistä ja vapaasta netistä on typistynyt maailman mahtavin tiedonkeruuseen kehittynyt kone?
Entisaikaan se joka hallitsi maailman meriä, hallitsi maailmaa. Nykyisin sama lause pätee, mutta meri on muuttunut internetin sähköiseksi ulapaksi. Sen taivaanrantaa ei näy, mutta sen jokainen mutka on arvioitu, tutkittu ja kartoitettu Googlen ja Facebookin toimesta. En tiedä mikä osa maailman nettihausta tehdään Googlen hakukoneella, enkä tiedä tarkkaan montako miljoonaa käyttäjää Facebookilla on, mutta niiden valta-asemaa ei kuitenkaan voi kiistää.
Tänään luin uutisen, joka kertoo Facebookin tallentavan kaiken netissä surfaamasi tiedon. Se tietää missä olet käynyt, vaikka et ole edes kirjautunut koko palveluun sisälle. Riittää että olet Facebookin sivuilla kerran käynyt ja jättänyt siivoamatta selaimesi evästeet.
En tiedä haluanko minä tuollaista nettiä. Se ei ole enää se villi sademetsä, johon tutustuin netin kultaisessa nuoruudessa. Siitä on muodostunut sykkivä, urbaani kaupunki, johon on rakennettu tiedonhaun pikateitä ja sen kadunkulmat ovat täynnä valvontakameroita.
Kaipaisinko minä nettiä jos lopettaisin sen käytön?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti