Kiina liittyy niiden harvojen maiden joukkoon jotka ovat perustaneet sotilastukikohtia omien rajojensa ulkopuolelle. Näitä ei ole kovinkaan montaa ja voisi sanoa, että vanhoista konkareista suuri osa on vain jatkamassa kolonialismin perinteitä. Olihan Britannia oman aikakautensa kiistaton globaali supervalta.
Kiina siis perustaa laivastotukikohdan Djiboutiin, joka on Afrikassa. Pieni entinen siirtomaavallan aikainen maa, joka sai itsenäisyytensä Ranskalta 1977. Strategisesti paikka on erittäin tärkeä, sillä se sijaitsee onnellisesti juuri Yemeniä vastapäätä, Punaisen meren yhdessä kapeimmissa kohdassa. Itse asiassa salmi on niin kapea, että sen yli voisi suhteellisen helposti ampua jopa kranaatinheittimellä.
En valitettavasti muista mitään lukuja, mutta Kiina on investoinut miljardeja euroja Afrikkaan. Lisäksi Punaisen Meren kautta kulkee suurin osa Kiinan viennistä, sillä se on ainoa kulkureitti Suezin kanavalle, josta päästään Eurooppaan. Toki Eurooppaan pääsee purjehtimalla Afrikan ympäri, mutta se tuo matka-aikaa huomattavan paljon enemmän kuin oikaiseminen.
Drijouti on käytännössä myös Aadenin lahden rannalla, jossa myös Miinalaiva Pohjanmaa kävi taistelemassa merirosvoja vastaan, joitakin vuosia takaperin. Kyseinen paikka on siis moneltakin kantilta katsottuna kohtuullisen tärkeä ja mielenkiintoinen paikka. Unohtamatta tietenkään sitä, että alueella on ollut ulkomaisia sotilaita jo vuosisatoja tai jopa tuhansia jos Faaraoiden Egypti otetaan mukaan. Joka tapauksessa alueella on tälläkin hetkellä tukikohtia Yhdysvalloilta, Japanilta ja Ranskalta.
Mitä kaikkea Kiina on viime vuosina tehnyt? Lähettänyt kiinalaisen avaruuteen, ilmoittanut pyrkivänsä Kuuhun, rakentanut maailman suurimman voimalaitoksen, kasvanut maailman suurimpien talouksien joukkoon, rakentanut uusia saari Etelä-Kiinan Merelle ja ties mitä kaikkea muuta. Kyseessä on maa joka pysähtyi muutamaksi sadaksi vuodeksi ja päästi länsimaat ohitseen, mutta se vauhti jolla Kiina kuroo etumatkaa kiinni on käsittämättömän kova.
1800-luku taisi olla Britannian vuosisata, 1900-luku Yhdysvaltojen, mutta 2000-luvulla johtava asema taitaa palata takaisin Kiinalle. Voisinpa kuvitella, että Afrikka on se paikka, jossa Kiina rakentaa oman suuruutensa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti