tiistai 23. maaliskuuta 2010

Haluan siirtyä eläkkeelle

Yksi merkittävä innostuksen lähde sijoitusvimmalleni on eläkesijoitus ja ajatus tulevaisuuden vaurastumisesta. Paha vielä tässä vaiheessa sanoa kuinka realistisella pohjalla ajatukseni ovat, mutta tarkoitus on jatkaa valitulla tiellä. Ainakin vielä tällä hetkellä, vaikka mielessä pyörii pelko W-taantumasta.

Suomessa ollaan todennäköisesti siirtymässä tilanteeseen, jossa kansalaisten odotetaan säästävän ainakin osa omasta eläkkeestään. Siihen viittaa vapaaehtoisten eläkevakuutusten ja uusien PS-tilien esiinmarssi. Kummankin kyltiäiseksi verottaja tarjoaa erilaisia kannustimia. Vakuutusmaksut ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, mikäli eläkkeelle jäädään aikaisintaan 63 vuoden ikäisenä.

PS-tileissä säästetty omaisuus on myös mahdollista vähentää verotuksessa. Vuoden aikana PS-tilille säästetyllä 5000 eurolla saa parhaimmassa tapauksessa verovähennyksiä 1400 euron edestä. Lisäksi PS-tilin sijoitusten tuottoa ei veroteta säästämisaikana. Kuulostaa houkuttelevalta, mutta minua koko touhu ei oikein sytytä.

Vakuutukset tuntuvat kalliilta ja täysin kontroloimattomalta touhulta. Varsinkin kun pankki vetää välistä koko ajan palkkioiden muodossa, huolimatta sijoitusten arvon kehityksestä. PS-tilit taas ovat selvästi jonkinlainen korjausliike, sillä eläkevakuutukset eivät kaiketi nousseet kovin suosituiksi.

PS-tileissä on pyritty selvästi vahvistamaan asiakkaan vapautta, sillä tilille saa rauhassa säästää missä muodossa haluaa. Oli se sitten käteistä, osakkeita, rahastoja tai vapaaehtoinen eläkevakuutus. Hyvä niin, mutta. Eniten minua mietityttää, että kaikkien veroetujen ehtona on se, etten saa koskea säästöihini ennen kuin vasta 63 vuotiaana. Ja huom, se tarkoittaa tämän hetkisen lainsäädännön perusteella. Minulla ei ole aavistustakaan mitä se sama laki sanoo reilun 30 vuoden kuluttua. Varsinkin kun tänään Kuntaliitto kertoo, että työssä pitäisi jaksaa yli 70-vuotiaaksi.

PS-tilien osalta poliittinen riski nousee minun mielessäni kovin suureksi. Yhdistettynä siihen, että saatan hyvinkin joutua tilanteeseen, jossa säästöihin pitää pureutua jo aikaisemmin. Huomisesta kun ei koskaan tiedä. Lisätään pakkaan vielä se, että 5000 euroa vuodessa on iso summa rahaa. Vaikea uskoa, että pystyn irrottamaan taloudestani 420 euroa kuukaudessa seuraavien reilun 30 vuoden ajaksi.

Taidan edelleen pysyä omassa strategiassani, johon sisältyvät suorat osake- ja korkosijoitukset. Sitä paitsi, saahan sen veroedun myös sillä, että tekee reissun Sveitsiin.

JK. Ohessa linkki Taloussanomien juttuun PS-tileistä ja niiden "veroedusta".

Ei kommentteja: