perjantai 1. tammikuuta 2016

Paraguayn panssarinyrkki M3 Stuart ja Sherman M4

Entistä Steel Panthers pelaajaa lämmittää suuresti uutinen, jonka mukaa Paraguay pitää edelleen Stuart M3 ja M4 Sherman panssarivaunut täydessä taisteluvalmiudessa. Kyseessä on kaksi amerikkalaista toisen maailmansodan aikaista panssarivaunua. Ehkäpä juuri ne kaksi, joilla länsi-liittouma voitti oman osuutensa sodasta.

Stuart M3 on kevyt 37mm tykillä varustettu panssarivaunu. Lännessä vaunu taisteli pääosin Saksan Afrikan armeijaa vastaan ja pärjäsi tehtävästä riippuen, heikosti tai hyvin. Kyseessä on kevyt tiedusteluvaunu, jonka vahvuudet ovat nopeudessa ja mekaanisessa luotettavuudessa. Saksalainen Panzer III oli sille liian vaikea vastustaja, puhumattakaan Panzer IV:sta.

Kauko-Idän taistelussa Japanilaisia vastaan Stuart M3 oli kuitenkin elementissään. Vastassa olivat Keisarillisen Japanin varsin heikot panssarivoimat, joiden pääkalusto koostui yhtä lailla kevyistä vaunuista. Japanilaisella jalkaväellä ei myöskään ollut kovinkaan tehokasta panssarintorjunta-aseistusta, joten Stuart M3 oli hieman sama kuin revolveri nyrkkeilyottelussa.

M4 Sherman oli kuitenkin puutteistaan huolimatta mainio vaunu. Teknisessä vertailussa vaunu ei pärjännyt Saksalaisten kehittyneimmille vaunuille, mutta toinen maailmansota oli tehtaiden ja tuotantokapasiteetin sota. Sherman oli kestävä, edullinen ja nopea valmistaa, joten siinä missä M4;sta valmistettiin yksinään lähes 50,000 kappaletta. Saksalaisia Pz-III, Pz-IV, Panther, Tiger I ja Tiger II vaunuja valmistettiin kokonaisuudessan vain hieman yli 22,000 kpl.

Länsiliittoumalla oli siis jo pelkästään yhdessä panssarivaunussa kaksinkertainen ylivoima, eikä mukaan ole laskettu vielä Neuvostoliiton lähes 85,000 T-34 panssarivaunua.

Sherman M4 oli taistelukelpoinen yksikkö vielä myöhään 60-luvulla, josta toki on kulunut jo varsin kauan aikaa. Tällä hetkellä M4:n taistelukyky ei taida olla kovin korkea. Ei ainakaan jos toisella on käytössä panssareita tai kunnollista pst-kalustoa. Toisaalta pitää edelleen muistaa, että revolveri tai edes puukko on ehdotonta ylivoimaa nyrkkeilyottelussa. Kovinkaan kallis joukko-osasto tuo Paraguayn panssarinyrkki ei voi olla, sillä vaunut on varmasti maksettu jo aikaa sitten.

Ei kommentteja: