maanantai 27. syyskuuta 2010

Sako 85 Bavarian Carbine - ajatuksia

Tämä ei missään nimessä ole mikään testi tai käyttökokemuksien kertaaminen, sillä en ole edes nähnyt Sako:n uutta kivääriä livenä. Kirjoituksen tarkoituksena on vain kerrata omia ajatuksia kivääristä, uusimmassa Erä:ssä ilmestyneen artikkelin pohjalta. Siinä nimittäin oli arvostelu uudesta Sako 85 Bavarian Carbine kivääristä ja siinä oli muutama kohta joita jäin pohtimaan.

Olen aina himoinnut täystukkista karbiinia, mutta en ole koskaan tullut sellaista ostaneeksi. Suurimmaksi syyksi siitä syystä ettei minulla ole sille mitään perusteltua käyttötarkoitusta. Radalle voisi mennä muidenkin kiväärien kanssa ja Ovh:n ollessa 2300 euroa, ei tuollaista tule muutenkaan ostettua aivan kevyin perustein. Eikä pelkkä käsityön arvostus tällä kertaa riitä ostopäätöksen tekemiseen.

Uusi kivääri on kaiketi äärimmäisen hieno ja kestävä ase. Sako on aina ollut hyvän tekijän maineessa, enkä usko siihen tulleen muutosta tälläkään kertaa. Kuitenkin pistää hieman ihmettelemään, että kiväärille ei myönnetä kuin yhden vuoden takuu. Se on mielestäni aika hävyttömän vähän kun kuitenkin kyseessä on suositushinnaltaan 2300 euron arvoinen ase.


Muotoilultaan karbiini on yksi kauneimmistä mitä olen vähään aikaan nähnyt, ja se on selvästi tarkoitettu ns. high-end markkinoille. On vaikea kuvitella, että kivääriä on ajateltu pelkäksi työkaluksi, sillä täystukkinen CZ 550 FS irtoaa jälleenmyyjältä vain hieman yli tuhannella eurolla.

Lukemani artikkeli mainitsee kiväärin tukin olevan valikoitua pähkinäpuuta ja piipun suussa oleva koriste on ruusupuuta. Todennäköisesti en olisi muuten kiinnittänyt huomiota koko ruusupuuhun, mutta sattumalta uusimmassa National Geographic lehdessä on artikkeli Madagaskarin luonnosta. Eikä kyseessä ollut mikään iloinen artikkeli. Itse asiassa koko saaren kärsimysnäytelmä perustuu pitkälle juuri ruusupuun laittomaan hakkaamiseen. En tietenkään väitä, että Sako käyttää laittomasti hakattua ruusuputa, mutta sitä ei kait kukaan voi kieltää, että aitoa ruusupuuta kaadetaan aivan liikaa. Henkilökohtaisesti olisin jättänyt ruusupuun käytön väliin juuri edellä mainituista syistä.

Ase itsessään on yksinkertaisesti upea. Erä sai paketista poimitulla kiväärillä vapaalta kädeltä ammuttuna 12 - 35 mm kasoja kolmella laukauksella. Ei huono.. ei ollenkaan huono. Tarkkuuden ja tyylikkyyden puitteissa ehkä yksi niistä unelmien aseista, joita olisi kiva katsella omassa asekaapissa. Tosin aikaisemmin mainituista syistä en usko koskaan tulevani asetta sinne hankkimaan.

***
Update 15.2.2011

Lähetin tammikuussa sähköpostin Sako Oy:n edustajalle, jossa kysyin kommenttia ruusupuun käytöstä ja puun alkuperästä. Viesti meni perille, sillä sain yhtiöstä vastauksen, jossa minua kiitettiin viestistä ja kerrottiin viestin kääntämisestä avainhenkilölle.

Tästä on kulunut nyt kuukausi, eikä Sako Oy:n avainhenkilö ole lähettänyt minulle tarkempaa vastausta kysymykseeni. Huolimatta siitä, että lähetin tammikuun lopussa asiasta ystävällisen muistutuksen samaan osoitteeseen.

Tämän hetkinen tilanne on, ettei Sako Oy kommentoi millään tavoin ruusupuun käyttöä Sako 85 Bavarian Carbine kiväärin koristeena.

Ei kommentteja: