torstai 17. marraskuuta 2016

Meren muinaisia helmiäItämeri on kaunis ja hyvin jännittävä meri. Siinä on jotain hyvin samaa kuin Mustassa meressä ja tarkoitan tämän nyt konkreettisesti. Kummassakin on vähintäänkin erinomaiset ominaisuuden vanhoille haaksirikoille.

Photogrammetric model of a wreck from Ottoman period. Credit: EEF/Black Sea MAPPhotogrammetric model of Ottoman wreck overlaid with Supporter ROV. Credit: EEF, Black Sea MAPBulgarian aluevesiä on nyt ilmeisesti kammattu jo jonkin aikaa ja löydöt ovat olleet upeita. Southamptonin Yliopiston meriarkeologian keskuksen johtama tutkimus on löytänyt jo yli 40 ennen tuntematonta hylkyä. Vanhimmat ajoittuvan Bysantin ajoille eli hyvinkin syvälle keskiaikaan.

Minua tietysti kiinnostaa kaksi asiaa. Ensimmäiseksi, mitkä tuollaisten laivojen purjehdusominaisuudet ovat, miten nopeita ja minkälaisia määriä rahtia nuo pystyvät kuljettamaan. Toiseksi mitä tuollaisilla on kuljetettu ja minkälaisia matkoja.

Olisi jännittävä päästä pohtimaan mikä tuollaisen laivan taloudellinen merkitys on ollut. Miten pitkälle sen kaupallinen vaikutus on ulottunut? Tarkoitan, että miltä maantieteelliselta alueelta kaikki laivaan ja sen rahtiin liittyvät asiat on kasattu yhteen. Puut toisaalta, köydet ja purjeet jostain muualta jne.

Hienoja kuvia. Harmi vain ettei niitä ole juuri enempää. Kuvien oikeudet: EEF/Black Sea MAP


Ei kommentteja: