perjantai 4. maaliskuuta 2011

Tuksun sosiaalinen lokero

Joskus on vaikea väistää päivän pintajulkisuutta, sillä iltapäivälehdet elävät siitä. Siksi minäkin tiedän kuka "Tuksu" on ja mitkä ovat hänen uusimmat seikkailut. Samalla tavalla tiedän hyvin kuinka "Nykäs Matti" täytti aikaisemmin tuon saman lokeron. Kyse on selvästi omasta lokerostaan, sillä olen tullut tulokseen, että näiden kahden kaltaisilla "tyrkyillä" on oma tehtävänsä yhteiskunnassa.

Vielä viisikymmentä vuotta sitten Suomessa asuttiin hyvin agraariyhteiskunnassa ja suuri osa väestöstä asui pienissä kyläyhteisöissä. Näille tyypillistä oli aina oma kylähullu, tehtävä joka on viime vuosina jopa tunnustettu.

Tänään elämme yhteiskunnassa jossa naapurin etunimi on meille arvoitus, eikä tuttavapiirimme ulotu juuri läheisiämme kauemmas. Tästä syystä tukiaiset, nykäset ja muut B-, C- ja D-luokan julkisuuden henkilöt ovat meille tärkeitä. He ovat niitä nykypäivän kylähulluja joiden toilailuille saa vapaasti nauraa ja asettaa itsensä heidän yläpuolelle. Heidän tehtävänsä on helpottaa meidän muiden elämää ja saada tuntemaan itsemme paremmiksi ihmisiksi.

Ei kommentteja: