sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Tyyni valtameri - USA:n sisämeri

Tyyni valtameri on maailman suurin meri, se yhdistää toisiinsa 30 eri valtiota, jotka kattavat melkolailla koko ihmiskunnan kirjon. On pahimmanlaatuista diktatoriaa Pohjois-Koreassa, kivikauden ihmisiä Papua-Uudessa-Guineassa ja länsimaisia teollisuusvaltioita kuten Yhdysvallat. Kolme valtioista on globaaleja supervaltoja, Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat ja Australian ja Kanadan tapaisia alueellisia supervaltoja. Kyseessä on merkittävä meri, ehkä merkittävin kaikista, huolimatta siitä, että kaikkein vilkkain meriväylä on Kiinan ja Euroopan välillä.

Tyynimeri on melkolailla USA:n oma meri, sillä tälläkin hetkellä 50% amerikkalaisesta laivastosta on sijoitettuna tuolle alueelle ja määrä on kasvamassa. Puolustusministeri Leon Panetta kertoi, kuinka alueelle siirretään lisää kalustoa, aina 60% sikäläisen laivaston kokonaismäärästä.

En osaa nähdä tuota mitenkään hirveän suurena yllätyksenä. Vuosikymmenen kestäneet sotatoimet Lähi-Idässä ovat vähenemässä ja niihin sidottu laivastokapasiteetti pitää sijoittaa jonnekin. Tietysti mukana on myös viestintää, että "me olemme yhä maailman merien valtias", muuten koko ilmoitusta tuskin olisi tehty. Yhtälailla viestin on tarkoitettu Kiinalle kuin meillekin. Sitä paitsi, kannattaa muistaa ettei Kiinalla ole vielä mitään mahdollisuuksia vastata USA:n laivastolle.


Ei kommentteja: