lauantai 26. toukokuuta 2012

Hangon rintamamuseo

Hangon rintama on hieman pienemmälle huomiolle jäänyt rintama toisen maailmansodan aikana. Se oli kuitenkin selvä raja Suomen ja Neuvostoliiton välillä ja vaikka suurimittaisia operaatioita siellä ei käyty, oli sen merkitys kuitenkin huomattava. Enimmillään Hankoniemeä asutti lähes 30,000 neuvostosotilasta sekä yli 22,000 suomalaista puolustajaa sekä ruotsalaisia vapaaehtoisia.

Taistelut rajoittuivat pääasiassa tykistötaisteluihin, mutta myös verisiä tiedusteluretkiä tehtiin molemmin puolin. Neuvostosotilaat kunnostautuivat erityisesti saaristosodankäynnissä, jossa taisteltiin Hangon saariston saarien hallinnasta. Erityisen verisiä näistä olivat Bengtsärin taistelu, Horsön taistelu sekä Hästön taistelu.

Horsön taisteluun osallistui 91 suomalaista eli puolitoista kk-joukkuetta, yksi krh-ryhmä ja kaksi pst-ryhmää. Heitä vastaan hyökkäsi 250 neuvostosotilasta ja matruusia eli JR 270:n jalkaväkijoukkue sekä miehiä 8. Erillisestä rautatiepataljoonasta ja hangon tukikohdan muista joukko-osastoista. Taistelu kesti kaksi aamuyön tuntia, sitten suomalaisten puolustajien oli vetäydyttävä maihinnousijoiden tieltä. Suomalaiset menettivät kaatuneina ja haavoittuneina lähes puolet saaren puolustajista. Taistelu käytiin 11.7.41, mutta siihen liittyviä taisteluita käytiin myös myöhemmin elokuussa, syyskuussa ja lokkuussa. Taisteluiden verisyys johtuu usein saarien maastosta, joka on lähes poikkeuksetta puhdasta graniittia, joka peittyy paikoitellen mäntymetsikköön. Suojaa ei juuri ole.

Hangon Lappohjassa on Rintamamuseo, joka on kokemut sukupolven vaihdoksen. Museon perustanut ja sitä pitkään johtanut Stig Häggstöm menehtyi helmikuussa ja museon johtoon on siirtynyt hänen poikansa Ralf Häggström. Museo jatkaa toimintaansa ja on avannut toimintansa taas uudeksi kesäkaudeksi. Asiasta kertoo Hangonlehti verkkosivuillaan. Museo itsessään on hyvin tyypillinen "pienen rahan" sotilasmuseo. Siellä on runsaasti erilaista vanhaa sotakalustoa, kenttälinnoituksia ja pieni näyttelytila, jossa muistini mukaan toimii myös kahvio.

Yksinään museo ei houkuttele tutustumaan, mutta mikäli aihepiiri kiinnostaa, on se pysähtymisen arvoinen. Minä kyllä yhdistäisin museoretken vierailuun myös Hangossa, sillä kauniina kesäpäivänä on hyvät mahdollisuudet upeaan kesäretkeen suomen etelässä.

Ei kommentteja: