keskiviikko 13. elokuuta 2014

Ideologia ja raha, ne perinteiset pahat

Minua harmittaa tällä hetkellä etten ihan täysin ymmärrä mitä maailmalla on tapahtumassa ja mihin tämän hetken kriisit ovat johtamassa. Meillä on ideologisia kriisejä (Boko Harman Nigeriassa, ISIS Irakissa, Israelin ja Palestiinan konflikti) perinteisiä  talouteen (tavalla tai toisella) perustuvia kriisejä Ukrainassa, Etelä-Kiinan merellä ja Etelä-Kaukasian kiista Armenian ja Azerbaidžanin välillä.

En minä väitä, että ne ovat suoraan toisiinsa sidoksissa, mutta jotain yhtäläisyyksiä niissä on. Ideologia ja raha, ne perinteiset pahat nyt ainakin.

Mikä on Kiinan rooli ja sen tulevaisuus? Kiina tekee ensimmäistä kertaa vuosikausiin aktiivista ulkopolitiikkaa Etelä-Kiinanmerellä, missä sikäläiset laivastot ovat törmäilleet ja kaikin keinoin näyttäneet toisilleen keskisormea. Siellä suojataan energiareservejä, mutta myös laivaliikennettä. Joskin laivaliikenne tuskin olisi yksinään liikkeelle paneva voima.

Mikäli Venäjän, Ukrainan ja EU:n kriisi todella eskaloituu tasolle, jossa energialla ruvetaan käymään sotaa on Venäjä pinteessä. Ruokaa ja elintarvikkeita voidaan kierrättää muiden maiden kautta (Valko-Venäjä), mutta energian siirtokapasiteettia ei yksinkertaisesti vielä ole. Sitä ollaan rakentamassa Kiinan ja Venäjän välille, mutta se ei toteudu vielä ainakaan viiteen vuoteen. Kaasuputkea kun ei vielä ole, mutta uskoisin Gaspromin kavereiden rakentavan sitä kohtuullisen nopealla vauhdilla.

Kiina turvaa itsellensä energiavaihtoehtoja. Vieläpä sillä periaatteella, että ostetaan ensiksi naapureiden varannot tyhjiksi, eikä omiin kosketa vielä ollenkaan. Wikipedian mukaan Kiinalla on hallussaan 15 % maailman hyödynnettävistä liuskekaasuvarannoista.

Ideologisia sotia on taas vaikeampi ymmärtää. Miten uskoa voi mitata? En tiedä.. enkä ole kovin innoissani sitä edes selvittämään. Mitä uskonsota sitten taistelijoilleen tarjoaa? Mielenrauhaa kaiketi. Toki kyllä se tuo parhaimmillaan myös maallista hyvää. Oma armeija, omat orjat ja enemmän rahaa kuin naapureilla, aika lailla ihmiskehityksen liikkeelle panevia voimia kaikki. Kerro minulle valtio joka ei jossain kehityksensä vaiheessa ole perustunut tuohon kovaan kolmikkoon.

Valitettavasti radikaali islam on tällä hetkellä se voima, joka tuntuu tarjoavat kannattajilleen parhaan mahdollisuuden oman yhteiskunnallisen asemansa parantamiseen. Länsimainen versio on toki verettömämpi, mutta siinä kilpailu on kovempi ja se tarvitsee enemmän rahaa.

Ei kommentteja: