torstai 4. joulukuuta 2014

Emotionaalisesta sijoittamisesta

Omistan tällä hetkellä neljän eri dollariyrityksen osakkeita. Tarkoitan näillä yrityksiä, jotka hinnoitellaan dollareissa ja omassa tapauksessani ovat vielä kaiken lisäksi amerikkalaisia yrityksiä. Jossain määrin maantieteellinen hajautus on osaltani ollut hyvin heikko, sillä omistan ainoastaan kotimaisia tai Amerikkalaisia yrityksiä. Tähän ei liity mitään suurempaa strategiaa tai ideologista näkemystä. Olen pyrkinyt ostamaan yrityksiä jotka puhuttelevat minua, olen huomannut sen olevan minulle hyvin tärkeä tekijä sijoittamisessa.

Olisi mielenkiintoista nähdä tutkimus siitä, miten sijoittajat valitsevat sijoituskohteensa. Kuinka moni käsittelee niitä puhtaasti numeroiden kautta ja mikä osa ihmisistä sijoittaa yrityksiin joihin on muodostanut tunnepitoisen siteen. Minä kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Olen huomannut, että sijoitan mieluummin yritykseen joka puhuttelee minua, kuin yritykseen joka olisi hyvä sijoitus pelkän datan perusteella.

Mietin kohtuulisen perusteellisesti mihin sijoitan Oriola-KD:n rahat sen jälkeen kun ne siitä vapautuvat. Olin ensinnäkin tehnyt sen valinnan, että ne ovat sijoituspääomaa. Tein aika pitkän harjoituksen kotimaisen pörssin yrityksistä, jotka edes jollakin tavalla puhuttelivat minua. Huom, tämä oli siis koko lähtökohta sille harjoitukselle. Vastan sen jälkeen ryhdyin rajaamaan yritysrypästä niihin jotka sopivat niihin ominaisuuksiin joita omistukseltani odotan. Muistaakseni olin karsinut listan kolmeen yritykseen: UPM-Kymmene, TeliaSonera ja Aktia Pankkiin kun tajusin lopulta ettei näistä mikään lopulta kiinnosta minua. Kaikki ovat omalla tavallaan hyviä yrityksiä, varmasti erinomaisia sijoituskohteita, mutta jätin silti ostopäätöksen tekemättä.

Onko se sattuma vai mikä, mutta katsoin Teemalta(?) dokumentin Henry Fordista ja hänen yrityksestään. Se ja jokin aikaisemmin Internetistä lukemani artikkeli uudesta alumiini pickupista olivat jääneet mieleen ja lopulta päädyin ostamaan Fordin osakkeita. Tällä hetkellä on helppo sanoa, että tein hyvän sijoituksen. Ford on kasvanut 9,40% kun yksikään kolmesta kotimaisesta ei ole päässyt samaan.

Parissa viikossa aika upea suoritus, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Toivoakseni ei yhtään mitään, sillä toivottavasti ensimmäinen todellinen väliaika on vasta 2024. Maaliin olen ajatellut päästä ehkä 2044, jolloin tulee 30 vuotta Fordin omistajana. Olen nimittäin aika vakuuttunut, että Ford on elossa vielä tuolloin. Kolmesta kotimaisesta en ole aivan yhtä varma.

Ei kommentteja: