keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Panssarijuna

Uutisissa on ollut paljon puhetta natsien kadonneesta panssarijunasta, joka on nyt ilmeisesti löydetty Puolassa. Mitään konkreettista ei kukaan käsittääkseni ole vielä medialle esittänyt, mutta yhtä kaikki, uutinen on kiehtova.

Katsoin jokin aika sitten viime vuonna esitetyn elokuvan The Monuments Men, joka kuvasi hyvin selvästi millaisesta ryöstöretkestä toisessa maailmansodassa oli myös kyse. Sodan aikana anastettiin junalasteittain arvoesineitä, taidetta, rahaa, kultaa ja jalokiviä. Todennäköisesti kukaan ei osaa sanoa, miten suuri osa lopulta on saatu takaisin niiden oikeille omistajille. Puhumattakaan siitä osasta, joiden omistajia ei enää yksinkertaisesti ole olemassa.

Elokuva ei ole mielestäni mitenkään erityisen hyvä tai siis se on hyvä, perusvarma leffa, mutta nimilistastaan huolimatta se ei ole kovin kummoinen. Minulle elokuvan vaikuttavin kohtaus oli se hetki, kun kaivoksesta löytyi tynnyreittäin kultahampaita.

Me emme vielä tiedä mitä Puolasta löytyy, mutta toivon todella, että sieltä löytyy jotain konkreettista. Mieluiten jotain sellaista mikä kuuluu koko ihmiskunnalle, mutta edes vähintään se tyhjä panssaroitu juna.

Kuvan juna on käsittääkseni yksi maailman ainoista jäljellä olevista panssarijunista. Sitä on käytetty Suomessa viimeksi jatkosodassa, jonka jälkeen se on mutkien kautta museoitu Parolan panssarimuseoon. Suuressa maailmassa on panssarijunia kuulemma käytetty vielä tämän vuosituhannen puolella, joskin kulta-aika oli 1800- luvun ja 1900-luvun taite.


Ei kommentteja: