tiistai 3. tammikuuta 2012

Iran kivittää koiraa

Erikoista kuinka Iran uhkailee ja asettaa ehtoja maailman mahtavimmalle laivastolle. Aivan kuin sillä oikeasti olisi sananvaltaa siihen, missä Yhdysvaltojen laivasto seilaa ja osoittaa kyvykkyyttänsä. Minusta kyseessä ei ole edes tasavertainen kilpailu jos lähdetään vertaamaan kahden, niin eritasoisen ja erilaisen laivaston suorituskykyä.

Se mikä tilanteesta tekee kuitenkin mielenkiintoisen on Iranin laivaston alueellinen sijainti. Persianlahti on käytännössä sen kotilätäkkö ja koko Iranin sotavoima pystyy tarvittaessa tukemaan mahdollisia laivasto-operaatioita.

Persianlahti on kuitenkin maailman vesistä ehkä se tärkein tai ainakin melkein. Siksi myös Yhdysvalloilla on siellä yksi pysyvä tukikohta, se on Bahrainissa ja Saudi-Arabia on tietysti tavallaan myös jenkkien takapihaa. Noh.. tavallaan ainakin..

Eniten minua kiinnostaa tuo uhkailu. Mitä sillä ihan oikeasti haetaan takaa, sillä kaikille on selvää ettei se tule tehoamaan. US Navy seilaa edelleen siellä missä se haluaa ja näyttää pitkää nenää Iranille. Eikö se johda iranilaisten kasvojen menetykseen? Eikä sellaista yleensä katsota diplomatiassa kovin hyvällä. Mihinkään sotimiseen minä en jaksa uskoa, koska se ei ole sitä mitä kumpikaan on halukas tekemään. Ei varsinkaan kun tämä on vaalivuosi.

Olisiko kyse ihan puhtaasti siitä, että Iran vittuilee jenkeille juuri siksi, koska tietävät ettei se johda mihinkään. Kivitetään koiraa kun välissä on riittävän korkea aita.

Ei kommentteja: