tiistai 4. lokakuuta 2011

Onko maailmassa enää suuria seikkailuja?

Olen yrittänyt etsiä jotain hyvää seikkailukirjaa aikuiseen makuun, mutta en ole sellaista löytänyt. En hae mitään tyhjänpäiväistä bensa-asema romaania vaan jotain ihan aidosti taidokasta kertomusta siitä, kuinka ihminen selviytyy ihmeellisissä olosuhteissa ja omituisissa ympäristöissä. Jotain Robinson Crusoen tyyliin, mutta jotain huomattavasti modernimpaa.

Epäilen ettei sellaista ole kirjoitettu ihan viime aikoina. Mikä on suuri sääli, sillä sellaisella olisi ainakin yksi lukija. Muutenkin suuret tarinat tuntuvat olevan paitsiossa, sillä suuri osa tämän päivän uutuuskirjoista tuntuu olevan tyhjänpäiväistä soopaa. Sellaista pinnallista sanaleikkiä perusperheen elämästä. Ei kiinnosta, ei edes vähän alusta.

Mitä tuo kertoo kustantajista? Todennäköisesti sen, että Suomessa myy kotimainen sotakirjallisuus ja arkipäiväinen elämä. En kuitenkaan jaksa uskoa, että jälkimmäinen tyylisuunta on tuonut esille yhtäkään todella merkittävää romaania. Sellaisia muutamien tuhansien painoksia, joista myydään suurin osa, mutta toista painosta ei tarvitse tehdä. Uusi kirja ja uusi kirjailija on silloin jo markkinoilla.

Mitä Suomi lukee?

Ei kommentteja: