tiistai 5. marraskuuta 2013

Oikean siiven vanki

Mitä republikaaninen puolue tulee tekemään teekutsuliikkeen kanssa? Minä en nopealla ajattelulla keksi mitä sen kannattaisi tehdä, sillä liike on osoittautunut kokoansa suuremmaksi tekijäksi. Republikaanisilla alueilla se voittaa puolueen maltillisempia ehdokkaita ja vetää siten koko puoluetta yhä enemmän oikealle. Ehkä jopa liiaksi kun kyseessä on kuitenkin poliittista keskustaa tarvitseva puolue.

Teekutsuliike on yksinään liian pieni, että se voisi olla vakavasti otettava puolue, mutta siitä on väistämättä muodostunut merkittävä ja jossain määrin itsenäinen puolue puolueen sisälle. Se pystyy pitämään isäntäpuoluettaan pihdeissä, sillä ilman sitä, koko republikaaninen puolue on liian pieni ollakseen todellinen vastavoima demokraateille. En tiedä varmaksi, sillä en seuraa Amerikan politiikkaa niin tarkkaan, mutta olen ymmärtänyt liittovaltion sulkemisen olleen aika pitkälle teekutsuliikkeen masinoima kampanja. Mikäli se oikeasti oli sitä, on syytä kysyä mitä republikaaninen puolue oikeasti hyötyy tuosta liikkeestä.

Politiikan kultainen sääntö on, että asiat etenevät kompromissien kautta. Mikäli toisella puolella pöytää on kompromisseihin kykenemätön pelaaja, niin koko koneisto seisahtaa ja menettää merkityksensä. Tällä hetkellä Amerikalla ei ole sitä asemaa mikä sillä oli vielä 1990 - ja 2000 -luvun vaihteessa. Pitkässä juoksussa Kiina on todennäköisesti pyyhältämässä ohitse, joskaan se ei ole vielä tämän vuosikymmenen asia. Tosin tämä ei nyt ole tämän kirjoituksen aihe muutenkaan.

Mitä siis tehdä pienen, mutta kokoaan suuremman tekijän kanssa? Vaarana on puolueen sisäinen sodankäynti, mitä kukaan, sillä puolella aitaa istuva ei halua. Molemmat tarvitsevat toisiaan liiaksi, mutta siinä vaiheessa kun Teekutsuliike on enemmän haitaksi kuin hyödyksi, on siitä hankkiuduttava eroon. Puolueen sisäinen kampanjointi ei ole järkevää, joten siistimpää on pyrkiä katkaisemaan rahan kulku. Sitä en tiedä onko se tarpeeksi tehokas keino, sillä kaikki ovat jo huomanneet, että liikkeellä on vaikutusvaltaa.


Ei kommentteja: