sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Salkunsiivouksen suunnittelua

En ole aivan tyytyväinen nykyiseen sijoitussalkkuuni, sillä se pitää sisällään osakkeita, jotka eivät oikein vastaa tavoitteitani. Osa niistä on ostettu lyhyen tähtäimen ajatukselle ja osa ei vain pysty suoriutumaan niin hyvin kuin odottaisin. Salkun kivijalka on kuitenkin hyvin rakennettu, eikä mitään paniikkia ole ilmassa. Enemmänkin odotan muutamaa asiaa toteutuvaksi, jonka jälkeen pystyn pitämään siivouspäivän.

Fiskars on edelleen lukujen perusteella paras osakkeeni. Ostin sitä oikeaan aikaan ja olen saanut siitä takaisin jo pelkkinä osinkoina lähes puolet ostohinnasta. Puolet omistamistani osakkeista on siis ilmaisia.

Fortum on toinen kivijalka, mutta se ei ole suorittanut yhtä hyvin kuin Fiskars. Se on maksanut hyvää ja tasaista yhden euron osinkoa ostohetkestäni lähtien. Tälle vuodelle on ehdotettu 10% nousua eli uudeksi osingoksi tulisi EUR 1,10 / osake. Ei huono.

Sammosta tulee todennäköisesti erittäin hyvä osake minulle. Yksi niitä harvoja kotimaisia osakkeita, joilta voi odottaa vuosittain kasvavaa osinkoa. Ostin ensimmäiset osakkeeni 2008 osingon ollessa EUR 0,80 /osake ja nyt tämän vuoden osingoiksi on ehdotettu EUR 1,65 / osake. Ei siis ihme, että pidän tästä yhtiöstä.

Philip Morris International on uusimpia hankintoja, mutta lasken sen ehdottomasti yhdeksi salkkuni peruskiveksi. Yritys on klassinen esimerkki hyvästä yrityksestä, joka pystyy kasvattamaan osinkoaan vuodesta toiseen. Dollareina toki, mutta ei minulla ole mitään dollareita vastaan.

Loput ovatkin yrityksiä, joiden kohtaloa vielä mietin ja pohdin.

Stockmann on eräänlainen nostalgiaosto, sillä elämäni ensimmäinen osakeosto oli juuri Stockmannia. Osakkeen ongelma on heikko osinkotuotto, joka ei vastaa sitä mitä omistuksiltani haluan. Toisaalta yrityksessä (Lindex) on potenttiaalia ja Venäjän toiminnoilta pitäisi pikku hiljaa pystyä kotiuttamaan voittoja. Olen odottavalla kannalla, mutta tuskin ikuisesti.

Nokia on alkujaan pieleen mennyt lyhyen tähtäimen ostos. Tällä hetkellä odotan osinkoja ja parempaa näkemystä siitä, mitä tälle kannattaa tehdä. Tulen todennäköisesti vähentämään painoarvoa salkussani.

Oriolda-KD on puhdas lyhyen tähtäimen spekulaatio. Yritän olla imussa ja katsoa mitä yrityksen valtauksessa tapahtuu. Irrottaudun kun olen saavuttanut asettamani tavoitteet.

Ei kommentteja: