Mitä maailmassa tapahtuu kun U.S. Army tullaan pienentämään aina Toista Maailmansotaa edeltävälle tasolle? Onko todella niin, että Yhdysvaltojen ei enää tarvitse sotia kahta merkittävää konfliktia eri puolilla Maapalloa? Kysymyksiä joihin en osaa vastata, mutta elämme jännittäviä aikoja.
New York Times kertoo Pentagonin suunnittelevan (lähi)tulevaisuuden armeijaa, jossa palvelee noin 440,000 - 450,000 miestä ja naista. Määrä on merkittävä, mutta esimerkiksi Suomessa, varusmiehet mukaan laskettuna, aktiivihenkilökunta on noin 35,000 ihmistä. Mittaero on valtava, mutta samalla pitää muistaa tehtäväkenttä, joka on laajempi kuin Suomen puolustusvoimilla koskaan tulee olemaan.
Mitä tuo tarkoittaa, mitä siitä seuraa kun jenkkisotilaita ei enää ole niin paljoa palveluksessa kuin aikaisemmin? Priorisointia tietysti, resursseja käytetään sinne, missä niistä saadaan suurin hyöty. Enkä näe mitenkään suurta hyötyä sillä, että Afganistanissa olisi edelleen yli 100,000 amerikkalaista sotilasta. Tuskin sieltä kokonaan hävitään, mutta sijoitus prioriteettilistalla tulee väistämättä putoamaan.
Tyyni valtameri on nostettu jo aikaisemmin yhdeksi korkean prioriteetin alueeksi. Tuskin sinnekään mitään merkittäviä lisäsatsauksia tehdään miehistön merkeissä. Tietysti joukkojen keskitystä tapahtuu, mutta enemmän siksi, että siellä on olemassa olevia suuri tukikohtia. Guam, Japani ja Etelä-Korea ovat sitä paitsi sopivan lähellä Kiinaa ja Pohjois-Koreaa.
Mitä Suomelle tapahtuu? Miten se meitä liikuttaa kun jenkit oikeasti menevät kotiinsa? Keski-Afrikka on varmaankin hyvä ja konkreettinen esimerkki. Sinne on mentävä kun muita menijöitä ei ole tarpeeksi. Maailmanpoliisi vähentää toimipaikkojaan, mutta maailma tuskin siitä rauhoittuu. Joko maailmanpoliisin on liikuttava nopeammin tai apulaissheriffin paikka laitetaan avoimeen hakuun. Sopii muuten pohtia, onko Kiinalla kiinnostusta tuohon leiviskään.
Kuva on muuten lainassa New York Timesin sivuilta. Kysykää jos haluatte sen pois.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti