sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Krimi tuo Mustan meren aikapommi

En usko, että Putinilla on mahdollisuutta, tai edes halua, perääntyä Krimiltä. Sevastopol on koko tilanteen ydin ja nykyinen vuokrasopimus ei taida enää riittää Venäjälle. Ukrainan lähentymistä Venäjän etupiiriin on yritetty poliittisin keinoin jo useita vuosia, mutta se sai äkillisen lopun Viktor Yanukovychin katoamistempun jälkeen. Venäjän pelikirjassa jäljelle ei jäänyt muita suunnitelmia, kuin siviilivaatteissa tehty miehitys.

Kuinka tästä päästään eteenpäin, mikä on tämän lopputulos?

Mihinkään Ahvenanmaalaiseen ratkaisuun ei ole mahdollisuutta, sillä Sevastopol on koko ongelman ydin. Ei Venäjä halua Mustanmeren laivaston tukikohtaansa millekään semi-itsenäiselle alueelle. Se olisi arvovaltatappio sekä eräänlainen tyhjiö tukikohdan ulkopuolella.

Onko entiseen paluuta, missä alue on puhtaasti Ukrainan omaisuutta, mutta on vuokrattu pitkällä sopimuksella Venäjälle? Ei lyhyellä tähtäimellä, mutta todennäköisesti ratkaisumalli, joka on kaikille osapuolille aivan yhtä huono. Siksi siis potenttiaalinen.

Krimin niemimaan siirtyminen osaksi Venäjää? Venäjän kannalta ehdottomasti mieluisin ratkaisu, mutta jättää ladatun revolverin osoittamaan kaikkia Venäjän naapureita kohtaan. Kun venäläistä vähemmistöä sorsii Venäjän mielestä riittävästi, on se causus belli miehittämiselle. Tämä taas on tietysti kaikkien muiden huonoin mahdollisin vaihtoehto.

Venäjä yrittää nyt aktiivisesti Krimin liittämistä omien rajojensa sisälle ja perua 60 vuotta sitten annetun lahjoituksen. Teko joka teki koko niemimaasta aikapommin. Putin yrittää nyt kaikin keinoin kaapata lisää maata itsellensä, mutta kovan paikan tullen joutuu todennäköisesti antamaan periksi. Eiköhän Kremlissä ole laskettu, että Krimistä voisi tulla uusi Etelä-Ossetia.

Ei kommentteja: