keskiviikko 31. elokuuta 2016

Individualistien kaupunki - New York

Sorry, excuse me ja anteeksi pyytävä katse olivat ensimmäisiä asioita joihin kiinnitin huomioni matkustaessani A-junalla Howard Beachin asemalta kohti eteläistä Manhattania. Ihmisiä ei ollut liikkeellä kovinkaan paljoa, matkustin ruuhkaa vasten, mutta silti satunnainen törmäys aiheutti automaattisen anteeksipyynnön. Tulin reviirillesi, enkä tarkoittanut sillä mitään.

Kohteliaisuus on kaiketi yksi luontainen puolustusmekanismi tilanteessa, jossa 8,5 miljoonaa ihmistä on ahtautunut samaan kaupunkiin. Yhteisöön joka rakentuu tuhansista eri kielistä ja vielä suuremmasta joukosta eri kulttuureita. On löydettävä yhteinen tapa toimia, jotta elämä kulkee eteenpäin ilman ongelmia.

Individualistien kaupunki, se heräsi mieleeni kulkiessani Manhattanin katuja. Täällä kukaan ei välitä siitä mitä sinä teet, kunhan se ei vaikuta hänen tekemiseensä millään tavalla. Yksilölle annetaan mahdollisuus olla oma itsensä, sillä yksilöitä on liikaa, jotta niihin viitsisi kiinnittää huomiota.

Kaupunki on sulatusuuni, kiihkeä betoninen viidakko, joka muokkaa meitä ja ajatuksiamme.

Saavuin kesän kuumimpaan aikaan ja kohtasin tukahduttavan kuuman ja kostean kaupungin. Tuntui, että siirryin välittömästi 30 astetta kuumempaan ympäristöön ja nautin siitä mielessäni. Olin todella matkustanut jonnekin kauas, samalla kun hiki kasteli paitani.

Todellista lämpölukemaa en matkani aikana nähnyt kuin muutaman kerran, mutta mieleeni jäi lause "feels like 97 degrees", joka tarkoittaa, että lämpö tuntuu 36,1 celsius asteelta. Tämä ei mielestäni ollut kaikista kuumin päivä, mutta vaikea sitä on jälkikäteen tarkistaa. Mielessäni betoniviidakko sai kuitenkin uuden ja konkreettisen sävyn paikkana, jossa kuumuus ja kosteus tuntuvat tavalla jota en ollut aikaisemmin kokenut.

Olin varautunut mielessäni ihmisten paljouteen, mutta erilaisten kielien määrä sai minut hämmentymään. Tiesin tietysti, että New York on kielellisesti maailman rikkain kaupunki, mutta kun kuulee 15 minuutin aikana kieliä kaikilta eri mantereilta, niin hämmennys on väistämätön. Huomasin nuoren miehen jonka ajattelin olevan Karibialta, mutta kuultuani hänen puhuvan olin asettamassa häntä Bangladeshiin tai jonnekin muualle eteläiseen Aasiaan. Tajusin kuitenkin, että hän on kotonaan maailman navassa ja on yksi maailman kansalaisista.

Siitä kaiketi New Yorkin viehätys muodostuukin, se on ihmisten kaupunki. Paikka jonne on tultu kaikkialta maailmasta ja kaiverrettu oma pieni kolo ympäröivään betoniin. On totuttu siihen, että vierellä on täysin erilainen ihminen ja, että hänelle on annettava aivan yhtäläinen mahdollisuus elämään kuin sinullekin. Yksi plus yksi on kolme.

Kirjoitan tätä varhain aamulla ja taidan yhä elää aikataulun mukaan, jolloin olisin vasta menossa nukkumaan. En ole osannut varautua tähän ja kärsin nyt sen seurauksista, mutta tämä on pieni hinta siitä kaikesta mitä pääsin näkemään ja kokemaan. Aivan kuten tämäkin; pieni raapaisu johonkin suureen ja mittaamattomaan.

Ei kommentteja: