tiistai 13. joulukuuta 2016

Voyager 1 vai avaruuden diskopallo

Mitenköhän kauan siihen menee, että ihmisen lähettämä alus tai luotain ohittaa Voyager 1 luotaimen, joka on ihmisen pisimmälle ehtinyt rakennelma. Kyseessä on siis ensimmäinen luotain, joka on poistunut aurinkokunnasta ja matkustaa tällä hetkellä tähtienvälisessä avaruudessa.

Voyager 1 lähetettiin matkaan syyskuussa 1977 ja se matkaa tällä hetkellä 17,2 km/s pois päin maasta ja on päässyt meistä 137 AU:n etäisyydelle. Käytännössä siis 2,05 x 10^10 km maasta Voyageriin. En minäkään sitä täysin käsitä, mutta tosi kaukana se on.

Ilmeisesti viimeisin "realistinen" ajatus uudesta tähtialuksesta on diskopallo. Kyseessä on pallon muotoinen, heijastavasta materiaalista valmistettu aurinkopurje, joka saisi liike-energiansa maasta ammuttavista lasersäteistä.Vaikea nähdä, että tuo olisi aivan ensi vuoden projekti, mutta teoriassa tuo on aika yksinkertainen ja kaunis ajatus. Perinteinen neliskanttinen purje on käsittääkseni vaikea saada levitettyä oikein, puhumattakaan siitä miten se pidettäisiin kiihdytyksen ajan lasersäteen keskellä. Pallossa on se hieno ominaisuus, että se ei vajoa kovin helposti kasaan ja se saadaan ilmeisesti saadaan helpommin pysymään säteen keskellä.

The beam used would be weakest at its centre and strongest at its outer edges. That way, whenever the probe moved slightly off track, the increase in laser strength would stabilise its motion.
“The idea is that the probe will automatically self-correct. If it sways slightly to the left, the shape of the beam and the sail will force it slightly back to the right,”

Joka tapauksessa taitaa mennä vielä aika pitkään ennen kuin Voyager 1 menettää kärkisijansa minkään sortin avaruusmatkailun kestävyyskilpailussa. Hauska ajatus joka tapauksessa, avaruuden diskopallo.

Ei kommentteja: