Huolimatta siitä, että vuosi on vasta 12 päivää vanha tai tätä kirjoittaessani ei edes sitäkään, on vuoden sana ehdottomasti valeuutinen. Se on kummitellut käsitteenä ihmisten mielissä jo pidemmän aikaa, mutta ilmeisesti sana on vielä uusi ja tuore.
Valeuutinen.
Uutiset ovat tietysti aina olleet valheellisia, osa tahallaan ja osa vahingossa. Ihminen on erehtyväinen ja lähes poikkeuksetta värittää totuutta oman näkökulmansa ja havaintojensa perusteella. Maaliskuun suuri uutinen vuonna 1943 oli, että Kristoffer Kolumbus on purjehtinut Kiinaan. Joka tietysti oli sillä hetkellä järisyttävä uutinen ja täyttä totta.
Uutisten luonne on olla uusien asioiden esille tuomista. Uutinen itsessään ei ota kantaa siihen, onko se valheellinen vai oikeaa totuutta. Ne ovat toteamuksia ajasta, Saksa on hyökännyt Puolaan, Dow Jones indeksi on romahtanut tai Saimaan jää ohentunut 25 cm sadassa vuodessa.
Uutistyö tai uutisten toimittaminen on kuitenkin jotain erilaista. Se on toki myös pelkkää uutisten raportointia, mutta ennen kaikkea se on vuoropuhelua yleisön ja toimituskunnan välillä. Toimitus valitsee ja muokkaa uutiskokonaisuuden siihen muotoon, josta suuri yleisö on eniten kiinnostunut. Tämä on valtamedioiden rooli, sillä heidän tehtävä on palvella suurta kansaa, yleisöä ja olla tiedon jakajana.
Journalistien velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Tämä on se kultainen rivi, joka journalistien ohjeissa lukee. Kolumbus pyrki totuuden mukaiseen tiedonvälitykseen, mutta ei vahingokseen tiennyt Amerikan olemassa olosta. Hallussaan olevien tietojen perusteella hän päätyi Aasiaan, vaikka todellisuudessa olikin Karibialla.
Valeuutinen on kuitenkin tiedonvälitystä jossa ei pyritä totuudenmukaiseen viestintään. Se on tarinointia, mielipiteiden vaikuttamista valheellisin tiedoin ja siten propagandaa.
Suomen tunnetuin esimerkki valeuutisista on MV lehti, joka julkaisee keksittyjä uutisia, huhuja, huijauksia ja salaliittoteorioita sekoittavia artikkeleja. En tiedä mikä on julkaisijan motivaatio, mutta käytössä olevat keinot kertovat mielipiteiden muokkaamisesta.
Ihminen on siitä vekkuli eläin, että se alkaa uskomaan asiaan kun sen omin silmin näkee ja korvillaan kuulee. Ei tietenkään heti ensimmäisellä kerralla, mutta kun metsästä kuuluu pyyn vihellys riittävän monta kertaa, on metsässä pakko olla pyylintu. Kuka olisi niin hölmä, että menisi metsään soittamaan pilliä vain kuulostaakseen linnulta?
Demokratia rakentuu mielipiteille. Suomessa kansalaiset kerääntyvät säännöllisesti vaaliuurnille ja äänestävät, mikä on sen hetken suosituin mielipide ja sen mukaan koko valtakunta muuttaa näkemystään. Näin demokraattinen valtio toimii ja hitaasti muuttaa suuntaansa.
Tähän suunnan muutokseen pyrkivät kaikki tiedon ja mielipiteiden välittäjät jollakin tavalla vaikuttamaan. Siihen kuuluvat niin valtamediat kuin MV lehti, mutta erotuksena näillä on tuo kultainen rivi. Pyrkimys totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Toiselle se on koko toiminnan ohjenuora kun toiselle sillä ei ole niin väliä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti