perjantai 28. elokuuta 2009

Casus belli ja sijoituksesta

En ole tuntenut pakottavaa tarvetta kirjoittaa tänne vaikka en olekaan täysin lopettanut ajattelua. Kaikenlaista ihmeellistä on tapahtunut ja tulee yhä tapahtumaan, mutta ei mennä niihin syvällisemmin.

Luin aikaisemmin tänään Sanomalehdestä hyvin mielenkiintoisen kolumnin. Aiheena oli naapurimme Venäjä, kaasuputki ja ulkopolitiikan musta aukko. Olen aikaisemminkin pistänyt merkille, että suomalainen keskustelukulttuuri ei ylety ulkopolitiikkaan saakka. Ei varsinkaan silloin kun kyse on EU:n ulkopuolisista asioista, unohtamatta myöskään sitä tosiasiaa, että EU-politiikka on sisäpolitiikkaa. Olemmeko niin sisäänpäin kasvaneita ja tietoisia suuresta naapuristamme, että emme edes keskustele asioista. Varsinkaan kun kyse on tälä kerta aivan oikeasti suurista otsikoista.

Minäkin tyydyn olemaan hiljaa muuten, mutta kysymään silti muistaako joku mikä oli casus belli Talvisodan syttymiselle? Hyvä jos muistat, mutta mietippä miten se vertautuu Itämeren pohjassa makaavaan kaasuputkeen.

Olen kuulunut omistavaan yhteiskuntaluokkaan nyt hieman yli kuukauden ja olen päässyt nauttimaan sen tuomasta jännityksestä. Kuukauden aikana kotimaiset pörssikurssit ovat jatkaneet hämmentävän vahvaa nousuaan ja myös minun osuuksien markkina-arvo on kasvanut kohisten.

Sijoitin 21.7.2009 pienen summan kolmeen kotimaiseen yritykseen ja omistan pienet siivut seuraavista yhtiöistä: Fiskars, Fortum ja Sampo. Kuukauden aikana olen vahvistanut omistustani kaksi kertaa ja ostanut lisää Fiskarsia ja Fortumia. En ole ajatellut edetä mitenkään aakkosjärjestyksessä, mutta nuo tuntuivat edelleen vahvoilta hankinnoilta. On tietysti muistettava, että kumpikin lisähankinta on tapahtunut, jopa huomattavasti kalliimmalla hinnalla kuin alkuperäiset ostokset, mutta muutos on ollut yhä edukseni yksitoista prosenttia. Tämä on siis kokonaistuotto, kaikkien osakkeiden osalta. Ohessa tarkemmat erittelyt markkina-arvon noususta osakekohtaisesti:

Fiskars + 13,78 %
Fortum + 7,14 %
Sampo + 14,67 %

Kertakaikkiaan hämmentäviä lukuja. Samaan aikaan normaali käyttötilin tuotto on hädin tuskin prosentti. Kehoitan kuitenkin kaikkia muistamaan, että kyse on edelleen ns. virtuaalisesta tuotosta. Mikäli kurssit lähtevät laskuun, olen yhä vaarassa menettää kaiken sijoittamani. En ole varsinaisesti kotiuttanut vielä yhtään mitään.

Ei kommentteja: