keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Mitä tapahtuu Iranille?

Mitkä ovat Yhdysvaltojen vaihtoehdot Iranin kanssa? Iranin suurin ongelma on sen maantieteellinen sijainti. Iranin pystyy sijaintinsa ansiosta pitämään tikaria koko maailman valtimolla, kontroloidessaan Persian lahden öljyliikennettä. Tätä maailma on sietänyt vaihtoehtojen puuttumisen johdosta, mutta onko maailma valmis hyväksymään tikarin vaihtumisen sapeliin? Tähän Iranin johto pyrkii ydinaseistamalla itsensä.

Iranilla on olemassa oleva kyky, iskea ohjuksillaan käytännössä kaikkialle Lähi-Idän alueella. Siinä vaiheessa kun konventionaalinen taistelukärki vaihtuu ydinkärjeksi, maailman talous saa sapelin kaulalleen. Tätä tilannetta pelkäävät varmasti kaikki, mutta Yhdysvallat ovat ainoa, joka julkisesti pohtii vaihtoehtoja tilanteen estämiseksi.

Yhdysvaltojen ongelma on siinä, että kaikki millä Irania on tähän mennessä ahdistettu ei ole estänyt tilanteen etenemistä. Iran on todennäköisesti joka päivä askeleen lähempänä käyttökelpoista ydinasetta, huolimatta jo olemassa olevista pakotteista. Ongelmaa ei pystytä ratkaisemaan niin kauan kun Iran on siellä missä se on. Eikä sitä voi sieltä muuallekaan siirtää.

Ongelman ratkaisut:


- Iran luopuu ydinohjelmastaan ja kiistattomasti todistaa kaiken ydinmaterian tuhotuksi
- Suostuu kansainvälisen yhteisön rajattomaan valvontaan
- Iranin politiikka muuttuu länsimieliseksi
- Uhkaava tikari otetaan pois

Kahta ensimmäistä on koetettu tähän mennessä, mutta tuloksen me kaikki tiedämme. Iranin tahtotila on maksimoida maantieteellisen asemansa tarjoama hyöty, eikä ole nähtävissä ensimmäistäkään merkkiä siitä, että tämä muuttuisi. Miksi Iran ylipäätänsä heittäisi vapaaehtoisesti vahvimmat valttinsa pois? Ei sellaiseen vaihtokauppaan ole riittävän suurta vastapanosta. Sitä paitsi, voiko kokonaista valtiota valvoa niin aukottomasti, että epäilykselle ei jää sijaa?

Iranin poliittisen suuntauksen muutoksesta ei myöskään ole näkyvissä kovin suuria valomerkkejä. Pitääkö viime kuukausien mielenosoitukset nähdä merkkinä tulevaisuudessa olevasta kurssin muutoksesta? En osaa sanoa, mutta selvä repeämä se on julkisivun yhteneväisyydessä. Vaikka poliittisia muutoksia tapahtuisikin, se ei muuta maantiedettä mihinkään.

Kuinka tikari otetaan pois vihaisen miehen kädestä? Uhataan miekalla, mutta silloin pitää olla valmis myös siihen, että tikari lyö ensiksi.

Kirjoituksen insipiroi BBC News:n artikkeli Yhdysvaltojen vaihtoehdoista Iranin osalta.

Ei kommentteja: