keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Perustili EUR 20K

On ehdotettu uudeksi sosiaaliturvamalliksi henkilökohtaista "turvatiliä", jonka kansalainen saisi käyttöönsä täysi-ikäisenä. Olen lähes puhtaasti iltapäivälehtien varassa, mutta ilmeisesti tilillä olisi alkusaldona EUR 20,000, mitä saisi nostaa vapaasti EUR 400 kuukaudessa. Tämä siis silloin kun tilin saldo on yhtäsuuri tai pienempi kuin tuo alkusaldo. Tilille kertyisi kuukausittain automaattisesti rahaa bruttopalkoista (10%) ja tilin saldon ylittäessä EUR 20,000 sitä ylimääräistä voisi nostaa aivan vapaasti. Käytännössä tuo siis tarkoittaa minimissään neljäsataa euroa "ilmaista" rahaa kuukaudessa, mahdolliset ylimääräiset ovat puhtaasti palkkatöistä tienattuja sosiaalimaksuja.

Omasta näkökulmastani tuo olisi aika mukava ja houkutteleva ajatus. Miköli ymmärsin oikein tuo tarkoittaa sitä, että saisin vuodessa noin EUR 5000 vapaata sijoituspääomaa. Houkutteleva summa, varsinkin kun sen sijoittaisi fiksusti. Veikkaanpa, että suhteellisen maltillinen 5% vuosituotto olisi varsin realistinen ja se tarkoittaisi EUR 250 vuodessa. Eihän tuo ole mitenkään hirmuisen suuri summa, mutta kun kyseessä on ilmaista korkoa ilmaiselle pääomalle on se aika mukava summaa.

Mitä tuo tarkoittaa käytännössä?

Säästäessä 400 euroa kuukaudessa, kolmekymmenen vuoden ajan ja 5% korolla, on pääoma kasvanut EUR 335,000 euroon. Tämä siis puhtaasti ilmaisella, valtion tarjoamalla rahalla. Ihminen olisi tuolloin 48 vuotias. Eläikäisenä 63 vuotiaana sama pääoma olisi kasvanut EUR 805,000. Edes hieman paremmalla 6% vuosituotolla koko pääoma on jo hieman yli miljoona euroa.

Haluaisitko sinä olla reipas 63 vuotias eläkeläinen, jonka pankkitilillä on miljoona euroa?

Ei kommentteja: