keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Osakkeet paremmuusjärjestyksessä

Sijoitukset paremmuusjärjestyksessä:

1) Sampo
2) Fiskars
3) Pepsi
4) Philip Morris
5) Visa
6) Ford
7) Nokia
8) Fortum
9) Kinder Morgan
10) BHP Billiton
11) Stockmann

Listaus kun katsotaan puhtaasti kurssin kehitystä, ilman syvällisempää pohdintaa. Mikäli mukaan otetaan myös osingot, on järjestys hieman erilainen. Fiskars todennäköisesti paras, mutta Stockmann on edelleen huonoin.

Mihin olen aidosti pettynyt? Stockmanniin, jonka ostin puhtaasti sentimentaalisista syistä, mutta siinäkin edelleen uskon yritykseen. Ajoituksellisesti sen osto meni täysin metsään tai ehkä paremminkin kyse on siitä, että rakastun omistuksiini. Minun on vaikea myydä niitä pois, vaikka kurssi osoittaa, että niin pitäisi tehdä.

Suurin heikkouteni sijoittamisessa on juuri tuo osakkeisiin rakastuminen ja sitten toiseksi kokonaiskuvan unohtaminen. Muistan tapauksia joissa erehdyin painamaan ostonappulaa, vaikka "tiesin", että hinta tulee vielä laskemaan.

Omistamiini yrityksiin olen kuitenkin suhteellisen tyytyväinen. Ne ovat kaikki suhteellisen defenssiiviä, kun ajatellaan millä toimialoilla ne toimivat. Toki autonvalmistus, kaivosteollisuus ja energia ovat syklisiä toimialoja, mutta en usko niiden loppuvan kokonaan.

Mielestäni omistan yrityksiä, jotka ovat oman toimialansa huippuja tai niillä on jotain muuta kilpailuetua, jota ei voi helposti kopioida. Fortum on tällä hetkellä alamaissa, mutta on edelleen johtava sähkön ja lämmön tuottaja. Kinder Morgan omistaa edelleen 135,000 kilometriä kaasu- ja öljyputkia, puhumattakaan Philip Morrisista. Pahuuden imperiumiin kuuluu edelleen maailman tunnetuin tupakkamerkki ja pari muuta vähemmän tunnettua.

Kyllä tämä tästä kun asiaa osaa katsoa 10, 15 tai jopa 25 vuoden perspektiivillä.

Ei kommentteja: