keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Tekniikan kehitys sadassa vuodessa

Tasan sata vuotta sitten ihminen kaivautui, tähtäsi ja tappoi kaltaisiaan koko Ranskan ja Saksan välisellä rajalla. Miljoonia ihmishenkiä haudattiin Keski-Euroopan mutaan, jossa on ihmisen poikia surmattu jo vuosituhansien ajan. Käsittämätöntä murhaamista.

Sadassa vuodessa ihminen on tappanut toisenkin kerran kaltaisiaan samoilla kentillä, mutta on jotain muutakin onneksi saatu aikaiseksi. Itse asiassa väittävät ihmisen elävän historiansa väkivallattominta aikaa, johon on joskus vaikea uskoa. Vaikka totta kait se lopulta on. Uutiset vain ovat ennen näkemättömän nopeita ja tehokkaita.

Sadassa vuodessa tekniikka on kehittynyt valtavin harppauksin. Hevosmiesten lakko lopetti kauramoottorin valtakauden, sillä sen lakon loppua ei vielä ole näkynyt. Ohessa on uutuus Amerikasta sadan vuoden takaa, American LaFrance Speedster, joka ilmeisesti oli aikansa malliesimerkki kilpa-autosta. Sellainen jonka jokainen poika ja tyttö halusi itselleen. Jotain mitä saattaisin toki haluta itselleni myös tänäkin päivänä. Tyylikäs kapistus, jos tuollainen hieman Aku Ankkamainen ulkoasu miellyttää.


Vieressä on uusin saavutus tältä vuosituhannelta. Me lähetämme avaruuteen raketin, joka laskeutuu takaisin maanpinnalle ja vieläpä merellä olevalle lautalle. Käsittämätön hyppäys ihmiskunnan teknisessä osaamisessa, niinkin pienessä ajassa kuin sadassa vuodessa. Aika joka on tietysti ihmiselle ikä ja vähän yli, mutta universumissa ei tapahdu oikeastaan mitään merkityksellistä tuossa ajassa. Miksi universumissa? Koska tällä hetkellä olemme yhä ainoa laji jonka tiedämme kykenevät irtautumaan planeettansa vetovoimasta edes sen verran, että pääsemme kyseisen planeetan kiertoradalle.

Päivän jännittävä uutinen liittyy myös tekniikkaan ja sen kehitykseen, sillä Juri Milner, Steven Hawkins ja pari muuta, aikovat lähettää luotaimia naapuritähdelle. Talvella ihastelimme sitä kuinka vihdoin saimme lähikuvia Plutosta ja nyt nämä sankarit aikovat lähettää luotaimen 4,37 valovuoden päähän. Sankariin ei tässä yhteydessä voi liittää hitustakaan ironiaa, sillä jos tuossa onnistuvat, he ovat ihmiskunnan sankareita.

Ei kommentteja: