maanantai 22. maaliskuuta 2010

Poliittiset puheet

Olen viime päivänä seurannut sivusilmällä Yhdysvalloissa vellovaa keskustelua terveydenhoidon uudistuksesta. Käsittääkseni myöhään eilen illalla asiassa tapahtui ratkaisu ja jokainen perusjenkki saa tästä lähtien sairastaa. Asia ei minua kosketa suoraan oikeastaan millään tavalla, joten suurin huomioni on kohdistunut itse keskusteluun ja poliittisiin puheisiin.

Poliittinen puhe on tietysti omanlaisensa taitolaji; laji jota meillä ei harjoiteta läheskään samassa mittakaavassa kuin muualla maailmassa. Erityisesti Amerikassa poliittiset puheet ovat tärkeä osa sikäläistä demokratiaa ja niihin panostetaan aivan eri tavalla kuin täällä. Siltä ainakin tuntuu, sillä en muista ensimmäistäkään kotimaista puhetta. Sellaista joka todella pysäyttäisi ja pakottaisi kansalaisen ajattelemaan.

Meillä tunnetuimmat presidentin puheet ovat uudenvuodenpuhe sekä puheet valtiopäivillä. Hienoja perinteitä, mutta toisinaan tuntuu, että ne ovat kadottaneet sisältönsä. Puheet suunnataan poliittisen pelin pelaajille, eikä niissä sanota mitään merkittävää.

Ohessa muuten aika mallikelpoinen esimerkki vaikuttavasta puheesta.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Ei kommentteja: