maanantai 18. huhtikuuta 2011

Vaalimatematiikkaa puhtaasti korvakuulolta

Olin aivan metsässä omissa ajatuksissani ennen vaaleja. En yksinkertaisesti nähnyt KePun äänestäjien loikkaa Perussuomalaisten kelkkaan, en ainakaan noin massiivisena liikkeenä. Oikeastaan ainoa mikä osui kohdalleen oli Vasemmistoliiton kannatus-%, mutta kyllä siinäkin on enemmän kyse poikkeuksesta, kuin mistään muusta.

Ohessa äänestystulos ja suluissa oma arvaukseni:

1) Kokoomus 20,4 % (22,2 %)
2) Keskusta 15,8 % (20,1 %)
3) SDP 19,1 % (15,9 %)
4) Pers 19,0 % (15,8 %)
5) Vihreät 7,2 % (8,6 %)
6) Vasemmisto 8,1 % (8,0 %)
7) Kristillis 4,0 % (3,5 %)
8) RKP 4,3 % (3,4 %)
9) Piraatit 0,5 % (2,5 %)

Olisin mielelläni nähnyt jonkun muun voittaja kuin Persut, mutta minkäs teet. Demokratia on tälläistä, idiootit pääsevät valitsemaan. Diktatuurissa idiootit hallitsevat, mikä tietysti on vielä hieman huonompi vaihtoehto.

Kaikki puhuvat kolmen suuren hallituksesta, Kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset, mikä tietysti on todennäköinen. Itse asiassa tämä on ehkä vieläkin jännittävämpää kuin eilinen vaaliseurajaiset. Olen hyvin kiinnostunut tietämään minkälaisella strategialla puolueet hakevat toisiansa.

Käsittääkseni RKP ymmärsi heti mikä on heidän valttinsa ja todennäköisesti ainoa mahdollisuus päästä hallitukseen. Kokoomus on potenttiaalisista hallitusjoukkueista ainoa, joka todella tarvitsee RKP:n edustajia. Demarit ja Persut ovat ajatusmaailmaltaa huomattavasti lähempänä toisiaan, kuin Persut ja Kokoomus.

Kokoomus todennäköisesti menee hallitukseen, sillä on historiallinen tilaisuus olla suurin hallituspuolue, enkä usko sen jättävän sitä käyttämättä. Toisaalta millä mielihalulla he haluavat hallituksen vähemmistöpuolueeksi? Siihen leikkiin RKP pyrkii aseenkantajaksi.

Toinen vaihtoehto on SDP, Pers, Vas ja RKP. Heillä olisi yhteensä 104 edustajaa, mutta se on kyllä liian vähän. Kristillisdemokraattien osuus toisi mukanaan vielä 6 edustajaa, mutta siinä saattaa kyllä olla aivan liikaa liikkuvia osia.

Veikataan tähän tuota kolmen suuren hallitusta: Kokoomus, SDP ja Perussuomalaiset. En usko, että muut hallituspuolueet suostuvat RKP:n hallituslippuun, eikä siitä loppujen lopuksi olisi hirveästi edes vaikutusta Kokoomuksen asemaan.

Ei kommentteja: