tiistai 23. elokuuta 2011

Menkää itseenne ja ajatelkaa!

Minua ihmetyttää ja ärsyttää nämä uutiset, joiden mukaan X:n palkat ovat kohtuuttomat ja X:n kohdalle voi aina laittaa sen hetkisen kateuden kohteen. Siitähän tässä on kuitenkin pohjimmiltaan kyse. "Minusta kun nyt on kohtuutonta, että joku saa näin paljon enemmän liksaa kuin minä".

Sitä ihmettelijät eivät koskaan tunnu käsittävän, että se korkea palkka perustuu aina johonkin. Useimmiten työntekijän taitoihin ja lahjoihin. Ei kukaan estä herra tai rouva Nönnönnöötä ajamasta formulaa niin hyvin, että joku on valmis maksamaan siitä sinulle EUR 30,000,000 vuodessa.

Kyllähän se rivimiehestä tuntuu hassulta, että yritysjohtajalle maksetaan vuodessa 100 kertaa enemmän, mutta pitäisi huomioida lähtökohta. Ei mikään yritys maksa rivityöntekijälle niin paljoa palkkaa. Miksikö, no siksi, että rivimiehen työnkuvan osaa tehdä niin moni muukin henkilö. Tekijöitä riittää aina.

Kyse on siitä, että niin kauan kuin jollakin on varaa maksaa kovaa palkkaa, se on vapaassa demokratiassa mahdollista. Samalla jokaisella on vapaassa demokratiassa mahdollisuus kouluttautua tehtävään, josta maksetaan niin perhanasti palkkaa. Samassa vapaassa demokratiassa on täysin mahdollista myydä oma osaamisensa siihen hintaan, minkä joku on siitä valmis maksamaan.

Se ei ole vapaata demokratiaa, missä yhteiskunta asettaa palkkakaton kansalaistensa ansiokehitykselle. Eikä ruikuttamisesta ja kateudesta kukaan mitään maksa. Ne eivät vaadi mitään erityistä taitoa, eivät edes taitoa ajatella edes vähän alusta.

Ei kommentteja: