maanantai 2. huhtikuuta 2012

Nyt kävi näin Nokian kanssa kulkiessa

Sijoituksista en ole kirjoittanut oikeastaan mitään järkevää, en ainakaan ihan vähään aikaan. Suurin syy siihen on ollut se, että kaikki irtonainen raha on mennyt muualle kuin osakkeisiin. Tähän on syynsä, mutta tämä en ole foorumi lähteä selvittämään niitä, eikä siitä siksi enempää.

Kevät on kuitenkin minulle perinteistä osakeaikaa, sillä osingot irtoavat ja tipahtelevat tilille. Olen yleensä sijoittanut ne takaisin pörssiin ja niin päätin tehdä myös tällä kertaa. Ajankohta on kuitenkin hieman etupainoinen, sillä suurin osa tulee maksuun vasta kuukauden sisällä.

Ostin kuitenkin Nokiaa, mikä on ehkä yksi riskialtiimmista osakkeista tällä hetkellä koko teknomaailmassa. Katsontasuunnasta toki riippuen, sillä yhtiön lihoiksi laittamisesta saisi käsittääkseni suurin piirtein nykyisen kurssin verran rahaa. Minulla on kolme syytä joiden pohjalta tein ostopäätöksen.

Ensisijaisesti halusin pienentää nykyisen osakepottini keskihintaa, joka on korkeampi kuin nykyinen arvostustaso. Tämä onnistui, vaikka itse lukuihin en lähde. Yksinkertaisemmin sanottuna, nyt pienempi arvonnousu riittää nostamaan minut plussan puolelle.

Toiseksi uskon edelleen siihen, että Nokialla on tilanne, jossa sen on pakko voittaa. Sillä ei yksinkertaisesti ole varaa epäonnistumiseen. Olen siis ostanut lauseet, joiden mukaan Lumia 900 julkistus on jotain ennalta näkemätöntä. Toivottavasti, mutta yhä enemmän toivon, että se onnistuu. Ainakin Suomessa Lumia 800 on myyntitilastojen kärjessä. Toisaalta Google trends kertoo karua kieltä siitä kuinka paljon Lumiaa maailmalla haetaan.

Kolmanneksi ehdin vielä hyvin mukaan Nokian osinkojen irtoamiseen, tämä tapahtuu vasta 4.5.2012, joten tätä kirjoittaessani saan ostokselleni noin 5,00 % osinkotuoton. Tämä ei varsinaisesti minua hetkauttanut painaessani ostonappia, mutta on tietysti mukava pikku lisä tilanteeseen.

Olisinko sijoittanut Nokiaan, jos minulla ei olisi aikaisempia ostoja? En olisi. Se vaatii tällä hetkellä niin paljon rohkeutta, ettei minulla sitä normaali tilanteessa olisi ollut. Nokia on mielestäni suuri riski, mutta samalla pitää muistaa vanha totuus, jonka mukaan osakkeita pitää ostaa silloin kun kaikki muut ovat pelokkaita. Myydä kun muut ovat rohkeita.

Luodaan katsaus tulevaan. Mitä tulen tekemään jos Nokian Lumia on menestys globaalilla tasolla? Todennäköisesti istun ja nautin matkasta, mutta en osaa sanoa miten pitkään. Mitään todella polttavaa tarvetta minulla ei ole myydä osuuttani, mutta ainakin osittaista realisointia pitää harkita kun ja jos kurssi nousee kannaltani positiiviseksi.

Mielipiteeni on, että Nokialla on nyt kaksi tai kolme kriittistä asiaa tämän vuoden aikana. Ensimmäinen on sunnuntaina julkaistava Lumia 900, joka tulee näyttämään suuntaa nykyiselle strategialle. Floppi, niin huutoa tulee ja paljon. Tosin niin taitaa tulla siinäkin tapauksessa, jos se on menestys.

Toinen tulee olemaan Windows 8 taulutietokone, jonka oletan tulevan joulumarkkinoille. Markkinat haluavt sellaista ja siksi sellaisen on tultava.

Kolmanneksi odotan mielenkiinnolla mitä muita puhelimia on tulossa vuoden loppupuolella. Varsinkin tuo uusi kamerateknologia Pureview tulee varmasti siirtymään Lumia laitteisiin ja se saattaa olla kova juttu.

Jänniä aikoja.

Ei kommentteja: