keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

The World is Sick and We are the Doctors!

Vaihdoin ilmaisen illallisen elokuvaan ja menin katsomaan kotimaisen suurtuotannon - Iron Sky. Elokuva joka on herättänyt keskustelua, ihmetystä ja ällistystä. Onko ylipäätänsä sallittua tehdä elokuvaa natseista ja tehdä rankkaa pilaa supervalloista. Tietenkin on ja siinä Iron Sky onnistuu mainiosti. Kyseessä on mainio komedia, sci-fi:ä ja historiaa kierteellä, mutta tarkalla kädellä heitettynä. Kyseessä ei ole hyvä elokuva, mutta se on hauska elokuva. Tämä on mielestäni puhtaasti B-luokan elokuvaa, mutta rehellisemmällä ja tuoreemmalla otteella kuin vaikkapa Quentin Tarantinon elokuvat. Tai noh.. ei ehkä tuoreemmalla, mutta rehellisempi B-luokan elokuva tämä on kuin vaikkapa Kunniattomat paskiaiset. Ote on lempeän humoristinen, mikä vaatii katsojaltaan yllättävän paljon. Vaatimuksena on aikaisemman historian, logiikan ja järjenkäytön unohtaminen. Tässä elokuvassa ei niille ole juuri käyttöä, ne enemmänkin haittaavat kokemusta. Kuitenkin jos onnistuu tässä tehtävässä ja heittäytyy upeiden maisemien vietäväksi, on kokemus hieno.

Visuaalinen ilme on ammattimaista ja huolella viimeisteltyä, se on kuin karamellin punainen Corvette, jossa hienostuneisuus on korvattu raa'alla voimalla. Tekijät saavat seistä leuka pystyssä elokuvansa ääressä, sillä se näyttää komealta. Kun vierelle laittaa uusimman supersankarielokuvan, ero tulee kuitenkin esille, mutta kengännauhabudjetti on saatu riittämään todella pitkälle.

Tarinaa ja käsikirjoitusta on monen viisaan ihmisen toimesta haukutta ja aiheesta, mutta silloin katsoja on unohtanut ajattelemaan aivoillaan elokuvan aikana. Se ei ole suotavaa, sillä silloin heikkoudet paljastuvat. Ei niitä ole tosin yritettykään peitellä, mutta häiritseviä ne ovat vasta sitten kun elokuvan taikuudelle ei anna mahdollisuutta ihastuttaa. Samaan aikaan monelta on unohtunut, että moni tarinan älyttömyyksistä heijastelee todellista elämää. Me olemme ahneita paskiaisia, emmekä ajattele kuin omaa napaamme.

Ei kommentteja: