torstai 11. kesäkuuta 2015

Hallituksen henkilökohtaiset osakkeet

Kauppalehti on listannut hallituksen ministerien osakeomistuksia ja saanut tuloksen, josta olen aavistuksen yllättynyt. Olisin kuvitellut, että omistuksia olisi ollut enemmänkin, mutta eipä ole. Samaan suuntaan tietysti osoitti myös Nordnetin julkaisema twiitti, joka kertoo heidän puolijulkisen shareville hieman yli 56 000 käyttäjän keskimääräinen osakesalkku on EUR 30,000.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin salkku on noin EUR 25,000, joista suurin osa Sopranoa. Mukaan mahtuu myös pieni osuus Stockmannia, joten kovin kummoinen salkku tuossa ei mielestäni ole.

Sisäministeri Petteri Orpo on päivän kurssilla mitattuna kakkosena noin EUR 24,000. Tämä jakautuu kymmenen yrityksen kesken, joten todennäköisesti yhtä osaketta on ostettu aina yksi tai korkeintaan kaksi kertaa. Mukana salkussa: Kone, Metso, Neste Oil, Nokia, UPM ja Talvivaara.

Näiden jälkeen osakesijoitukset tipahtavat tuntuvasti. Ulkoministeri Timo Soinilla on EUR 3500 ja sekin jaettuna neljän eri yrityksen kesken. Elisa, Metso, Outokumpu ja Wärtsilä ovat aika äijä osakkeita kaikki, mutta pieniä nuo ovat omistuksiksi. Tarkoitan, että jos yhden pörssitoimeksiannon hinta on vaikkapa EUR 10,00 niin tuhannen euron sijoituksen arvon pitää nousta prosentti, jotta edes kulut on maksettu. Puhumattakaan jos sijoituksistaan maksaa vielä säilytyspalkkiota.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisella on Metsoa, Outokumpua, Pöyryä ja Valmetia yhteensä noin EUR 10,000:lla. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan 20 kpl Neo Industrialin osaketta kuulostavat enemmänkin huumorilta kuin sijoitukselta, mutta kuka minä olen kenenkään tekemisiä halveeraamaan. Henkilökohtaisesti en vain keksi mitään syytä miksi sijoittaisin 34 euroa yhtään mihinkään.

Pieniä on silakat joulukaloiksi. Ei minulle muuta tule mieleen edellä mainituista, mutta toisaalta mikäpä siinä. Tuolla on joukossa aidosti hyviä yhtiöitä ja kaiketi noillekin löytyy jokin looginen suunnitelma.

Ei kommentteja: