maanantai 1. kesäkuuta 2015

Minä elän yli varojeni

Suomen kestävyysvajeeksi puhutaan kymmentä miljardia euroa vuodessa. Summa joka on käsittämättömän suuri ja jonka suurin ongelma onkin sen käsittämättömyys. 

Ihmiselle jolla tuhannen euron säästäminen on liki mahdotonta, ei kymmenen miljardia ole mikään todellinen luku. Se on jotain sellaista mikä ei kosketa häntä, ei vaikka hän on on Suomen kansalainen ja yhtä lailla, veloissa kuin kaikki muutkin 5,439 miljoonaa kansalaista.
Yritetään tehdään kymmenestä miljardista (10.000.000.000) hieman helpompi luku ja jaetaan se 5.439.000:lla ja saadaan luvuksi 1838,57. Jokainen Suomen kansalainen velkaantuu vuodessa 1838,57 euroa, siis kaikkien henkilökohtaisten lainojensa lisäksi.

Sinulla, minulla, naapurin Reinolla ja serkun vaimolla on joka kuukausi 153,21 € lisää velkaa, vain siksi, että pystymme ylläpitämään tätä valtiota.

Tajusitko?

Niin.. 153,21 € lisää velkaa joka kuukausi. Elät joka päivä 5 euroa ja 11 senttiä yli varojesi. Saat palkkaa minkä verran tahansa, mutta silti jäät velkaa. Siinä on meidän ongelma yksinkertaistettuna.

Kauheaksi tämän tekee se, että tänään syntynyt lapsi, opiskelunsa päättänyt nuori, pitkäaikaistyötön, työnarkomani insinööri ja eläkeellä oleva Ritva on yhtä lailla mukana tuossa luvussa. Se koskettaa meitä kaikkia.

Jokaisen olisi syytä miettiä mitä se tarkoittaa omassa elämässään kun raha ei riitä. Kuinka pitkään voi elää velaksi, ennen kuin velka pitää maksaa pois? Pitääkö luopua harrastuksista, jotka ovat liian kalliita vai ottaa toinen työpaikka.

Minun osuuteni Suomen valtion velasta on 17.739,74 euroa. Mikä on sinun osuutesi?

Ei kommentteja: