keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Obama, Osama ja injektioneula

Maailmalla on taas tapahtunut, Egyptissä on löydetty pyramidi ja jenkeissä valittu uusi presidentti. En usko, että tapahtumilla on toisiinsa mitään yhteyttä, mutta tulipa vain mieleeni kun ei oikein muutakaan ole mielessä. Tai on tietysti, mutta ne eivät kaikki kuulu tähän ja en siksi niistä kirjoita.

Obaman voittoa seurannutta hysteriaa on helppo verrata jonkinlaiseen hysteriaan, aivan kuin koko länsimainen maailma olisi saanut uuden messiaan. Kyseessä on todennäköisesti enemmän kyse Bushin epäsuosio kuin uusi uskonnollinen suuntaus. Mikä on Bushin poliittinen testamentti? Ainakin hänet muistetaan kahdesta sodasta ja vuosisadan pahimmasta talousmyllerryksestä. Itse asiassa voisi sanoa, että viime vuosien merkittävin ihminen on ollut Osama Bin Laden, lähettämällä edustajansa iskeytymään WTC torneihin. Ilman niitä iskuja olisimme todennäköisesti eläneet varsin leppoisassa maailmassa. Afganistanin sotaa ei ainakaan olisi tullut ja sen myötä kynnys Irakin valloittamiseen olisi ollut huomattavasti suurempi. Tosin Saddamin hirttäminen taisi olla W:n lahja omalle isälleen - makaaberia, mutta mahdollista.

Sodat toivat mukanaan amerikkalaisen sotateollisuuden kultaisen ajan, en tiedä onko koskaan käytetty niin suuria summia tappamiskoneiden ostamiseen. Prosenttuaalisesti ehkä, mutta yksittäisinä summina ei varmasti. Tätä rahanpolttoa on osaltaan tukenut kansalaisten järjetön kulutusvimma, aivan kuin kenellekkään ei olisi tullut mieleen ajatus, että laina pitää joskus maksaa takaisin. Talouden perusteet ovat yksinkertaisesti kadonneet tältä planeetalta ja seuraukset ovat arvattavissa.

Soppaan lisätään vielä öljyyn liittyvät ongelmat ja ilmaston muutos, tämä on kolmas lämmin ja sateinen syksy peräkkäin. Ensimmäinen oli suuri ihmetyksen aihe, mutta tänä vuonna kukaan ei ole ainakaan ääneen ihmetellyt mihin lokakuun loska on hävinnyt. Todennäköisesti se tulee joskus tammikuun alussa jos ollenkaan, ainakin itsenäisyyspäivä tulee olemaan synkkä ja märkä.

Tunnelma on väistämättä aavistuksen synkkä ja tympiintynyt. Tekisi mieleni tehdä jotain oikeasti merkityksellistä, mutta en keksi mitä se voisi olla. Mieleeni tulee ensimmäisenä kattovalon sammutus, mutta jotenkin se ei tunnu tarpeeksi merkitykselliseltä. Aivan kuin heroiinia piikittäisi hyttysen kokoisella injektioneulalla.

Ei kommentteja: