Erikoista, että mikään suurempi media ei tarttunut NASA:n alkuperäiseen uutiseen pohjoisnavan jääpeitteen dramaattisesta ohenemisesta. Toki en minäkään sitä sieltä bongannut, en muista koska olen viimeksi NASA:n sivuilla käynyt, mutta löysin sen täältä. Kyseessä on tähtitieteellisen yhdistyksen URSA:n julkaisu, joka keskittyy avaruuden uutisiin.
Minulla on selaimessani yhdeksän pikalinkkiä valitsemilleni nettisivuilla ja tuo Tähdet ja avaruus lehti on yksi suosituimmista. Tulen käyneeksi lähes päivittäin katsomassa, mistä kotimaisen tähtitieteen piirissä puhutaan ja tuolta se löytyy parhaiten. Ainakin minun kokemukseni perusteella, sivulle päivitetään joka päivä aina uusi lyhyt uutinen ja usein sieltä löytyy ensimmäisenä tähtitieteen skuupit. Onpa käynyt monta kertaa niinkin, että suuret mediat raportoivat kiinnostavia tapahtumia monta päivää myöhässä ja paljon suppeammin kuin ne löytyy tuolta. Harmi sinällään, sillä eilisen uutinen pohjoisnavan jääpeitteestä on merkittävä.
Pohjoisnavan jääpeitteen keskimääräinen paksuus on ohentunut 17 senttimetriä vuodessa, vuosien 2004 ja 2008 välisenä aikana. Siis koko pohjoisnavan jääpeitteen paksuus. Voiko selvempää merkkiä olla ilmaston lämpenemisestä? Onhan se selvää, että jääpala sulaa jos on lämpöä on enemmän kuin pakkasta.
Sinun ja minun elämäntapavalinnoilla on todennäköisesti suuri merkitys tuohon lämpenemiseen, vaikka ei se tietenkään ole ainut tekijä. Toisaalta se kyllä pistää miettimään, että tarvitsenkä minä oikeasti pakasteille sen ilmaisen muovipussin, mitä kaupan kassoilla jaetaan. Henkilökohtaisesti olisin täysin valmis Hong Kongin muovipussiveron kaltaiseen ratkaisuun.
Mitä tuosta pohjoisen jääkerroksen sulamisesta sitten seuraa? No tietysti väistämättä se kiihdyttää ilmaston lämpenemistä. Toiseksi se tulee lyhentämään Kauko-Idän meren kulun transit aikaa keskimäärin kahdella viikolla. Edellyttäen tietysti, että joku oikeasti uskaltaa avata säännöllisen reitityksen http://fi.wikipedia.org/wiki/Koillisväylälle. Ei tule tapahtumaan ihan ensi viikolla, mutta ehkä viiden vuoden kuluttua...
Kunnia kuvasta ja sen omistusoikeudet: Ron Kwok, NASA/JPL
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti