keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Sijoituspainajaisia

En ole vähään aikaan kirjoittanut mitään sijoituksista, vaikka aihetta siihen olisi ollut useitakin kertoja. Inspiraation puute on ollut kaiketi kirjoittamattomuuteni takana, mutta koetan korjata asiaa tällä kirjoituksella. Tosin pitää muistaa, että osinkoveikkauksien aika on kohta taas päällämme ja olen odotellut myös sitä. Mitään järkevää veikkausta en osaa itse tehdä, mutta viime vuonna lunttasin veikkaukset Kauppalehdestä ja ne osuivat hyvin kohdalleen. Saa nähdä miten tänä vuonna käy.

Olen miettinyt viime aikoina mikä on oikea hajautuksen määrä piensijoittajalle. Osa guruista kehoittaa luottamaan 3-5 yritykseen, toinen osa 4-8 eri osakelappuun jne. Eri fiksuja kavereita sanoo ihan muuta kuin toiset eri fiksut kaverit. Todennäköisesti ero johtuu lähtökohdista, pelimerkkien määrästä ja omasta aktiivisuudesta. Minulla hajautus on toteutettu viiden eri yrityksen kesken, joista se viides on ns. lyhyt aikainen, spekulatiivinen sijoitus. En mene tarkempiin yksityiskohtiin, mutta uskon Nokian olevan huomattavasti kalliimpi osake ensi keväällä kuin se on tällä hetkellä.

Perussalkkuni jakautuu neljän osakkeen kesken, jotka olen aikaisemminkin tänne kirjoittanut. En mene niihin syvemmin, muuten kuin toteamalla kokonaissalkun olevan 14 % plussalla.

Hyvä hajautus perustuu kaiketi sille tosiasialle, että pienin järkevin osakeostos on noin 500 euron arvoinen kertaostos. Käyttämäni välittäjä veloittaa tuolla summalla palkkiota 1,8 %, joka on prosenttuaalisesti aika suuri luku. Samaan aikaan pitää muistaa, että jos osakesalkku on todella vain 500 euroa, niin 14 % arvonnousu on vain 70,00 euroa. Siitä vähennetään verot 28 % josta jää jäljelle 50 euroa ja 40 senttiä. Poislukien tietysti välityspalkkiot, jotka minun esimerkkitapauksessa ovat 9 euroa kpl. Omaan tassuun jää siis lopulta vain 32,40 euroa, mikä ei ole kovin päätähuimaava luku. Prosentteina noin 6,50 % tuotto sijoitetulle pääomalle kulujen jälkeen.

Yksi mielenkiintoinen näkökulma hajautukseen voisi olla seuraava:
- Fortum maksaa noin euron verran osinkoa vuosittain. Montako osaketta sinulle pitää olla, että taloutesi vuotuinen sähkölasku voidaan maksaa Fortumin osinkotuotolla?

Toinen ajatus hajautuksesta:
- Paljonko osakkeita minun on omistettava, että saamillani osingoilla voin ostaa uusia osakkeita? (vrt. 500 euron minimiostos)

Kukin pelaa omaa peliään, mutta kannattaa miettiä paljonko prosentin arvon muutos omalle omistukselleen merkitsee. Prosentin nousu/lasku 500 eurolle on viisi euroa, 10,000 eurolle puhutaan jo sadasta eurosta. Kummasta innostut enemmän tai kumpi aiheuttaa painajaisia.

Ei kommentteja: