perjantai 15. lokakuuta 2010

Tulkitseeko Kiina USA:n uhaksi?

Minulle tulee sähköpostiin Yhdysvaltojen armeijan strategisen tutkimuksen instituutin (Strategic Studies Institute / SSI) kuukausittainen uutiskirje ja tulin perehtyneeksi siihen kunnolla vasta tällä kertaa. Tilasin sen alkujaan pari kuukautta sitten, joten tämä on vasta toinen kirje allekirjoittaneelle.

Viestissä on linkkejä tutkimuksiin ja erilaisiin kirjoituksiin useista tämän päivän aktiivisista ongelmista. Tällä kertaa aiheina ovat mm. Brasilian turvallisuuspolitiikka ja puolustusdoktriini, Somalian Mujahadin Nuorisoliike eli al-Shabaab ja lyhyt kirjoitus Kiinan nousevista haukoista. Kyseessä on suora viittaus amerikkalaisiin sotaa kannattaviin poliitikkoihin, joita kutsutaan myös haukoiksi. Kyseessä on tohtori David Lain kirjoittama lyhyt kolmen sivun essee, joka kannattaa ehdottomasti lukea. Suora linkki pdf-artikkeliin on tämän kirjoituksen lopussa.

Ajatus kiinalaisista haukkapoliitikoista oli minulle täysin uusi, sillä olen hyvin tottunut ajattelemaan Kiinaa vain yhden äänen valtiona. Itse asiassa, niinhän asia on hyvin pitkälle ollut. Olemme kuitenkin ajassa, jossa Kiina on selvästi nousemassa supervallaksi ja samaan aikaan Yhdysvaltojen asema on luisumassa. Tästä seuraa väistämättä maailman poliittisen kartan uudelleen piirtämistä. Uutta taloudellista karttaa taidetaan itse asiassa olla jo piirtämässä, sillä ajatellaanpa USA:n massiivista velkataakkaa ja juuri käynnissä olevaa valuuttasotaa.

Jänniä asioita on liikkeellä.

Linkki: The coming of Chinese hawks

Ei kommentteja: