Ajatuksena minulla oli kirjoittaa nyrkkeilystä tai sitten kirjallisuudesta. Tosin leikittelin myös ajatuksella kommentoida sitä kuinka paljon ja usein Helsingin kaduilla haisee tupakka. Kirjoitan kuitenkin presidentin vaaleista ja niihin liittyvästä uudesta gallupkannatuksesta.
Uusimpia voittajia ovat olleet Timo Soini 11 % kannatuksella ja Paavo Väyrynen 10 % kannatuksella. Suurin häviäjä on ollut Sauli Niinistö, jonka kannatusluvuissa on tapahtunut huomattavaa putoamista. Sanomalehti uutisoi elokuussa Niinistön kannatukseksi 49 %, mikä on 5 prosenttiyksikköä pienempi luku kuin kannatus tänään (44 %). Pidän suuntaa selvänä, sillä tutkimuksen julkaisija on sama.
En tiedä onko iltapäivälehden otsikko aivan totta, mutta mikäli Niinistö on todella kommentoinut, ettei hän ole huolestunut kannatuksensa putoamisesta, on se mielestäni pr-kömmähdys. Kärkiehdokkaan kannatuksen heiluessa lähes 50 %, on siinä väistämättä ilmaa, mutta eihän sitä ole mitään syytä sanoa ääneen. Laskeva trendi on kuitenkin aina suosiokilpailussa vaarallinen asia ja se pitää saada katkaistua välittömästi. Ehkä hieman amerikkalaistyylinen kommentti: "olemme tietoisia uusista luvuista, mutta haluan kertoa teille kuinka kampanjamme on nyt siirtymässä uuteen vaiheeseen" olisi ollut enemmän paikallaan.
No tuskinpa tuolla on mitään todellista merkitystä, mutta tietoisuus omien kannatuslukujen ilmapalloefektin myöntäminen (epäsuorasti) särähti minun korvaani. Realismi ei aina ole paras lääke kun kampanjoidaan suosiosta.
Paavo Lipposen muuttumaton kannatus on mielestäni pettymys, ehkä jopa suuri pettymys. Tähän on kuitenkin mahtunut ensimmäinen "pääehdokkaiden" TV-väittely ja sen olisi pitänyt tuoda muutosta. Kun TV-esiintyminen ja muu kampanjointi vaikuttanut suuntaan eikä toiseen, on syytä miettiä onko kannatus jo sementoitunut. Ne äänestävät, jotka Lipposesta pitävät.
Tähän olisi hauska laittaa omia arvauksia tuloksesta, mutta en taida sortua siihen vielä tällä kertaa. Sen kuitenkin sanon näin "julkisesti", että me tulemme näkemään kaksi kierrosta. Niinistö tulee menemään toiselle kierrokselle, mutta vastakumppanin arvuuttelu onkin haastavampaa. Se pitää kuitenkin muistaa, että joka kerta kun Suomessa on ollut suorat presidentinvaalit, toinen kierros on tarvittu. Lisäksi kannattaa muistaa, että siellä on aina ollut hallituspuolueen sekä opposition ehdokas. Uskon, että niin käy tälläkin kertaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti