torstai 16. huhtikuuta 2015

Poliittisen tähtikartan tulkintaaKohta on äänestyssunnuntai ja kansa pääsee taas osoittamaan tahtonsa. Haluaako se lisää velkaa, vähemmän velkaa, NATO jäsenyyttä, pienempää autoveroa vai jotain muuta. Suuri osa tahtoo lopettaa valtion velkaantumisen joka on omastakin mielestäni järkevä ajatus. Eihän tuo vielä ole hälyttävän suuri, mutta kuten vanha kansa tietää. Velka on veli otettaessa ja veljenpoika maksettaessa. Varsinkin kun nykyinen matala korkotaso on suhteellisen keinotekoisesti ylläpidetty ja vähintäänkin väliaikainen tilanne.

Ajatuksena oli kuitenkin spekuloida vaalien tuloksella. Kuka voittaa ja minkä verran. Ohessa on YLE:n sivuilta lainattu puolueiden kannatuskaavio. Tasaista on. On kuitenkin selvää, että Keskusta tulee voittamaan vaalit. Ainut este sille on Sipilän uskottavuuden täydellinen katoaminen, eikä sellaista skandaalia ole tulossa. Niin tylsä mies ei voi olla niin ryvettynyt.


Kiinnostavinta on kuitenkin K-P-S linjalla, jossa kaikki kisaavat toiseksi suurimmasta hunajamaljasta.

En muista oliko se Unto Hämäläinen, vai joku muu viisaan oloinen politiikan kommentoija, joka kertoi, että näin lähellä maaliviivaa ainoastaan trendi on merkittävä tekijä. Olen asiasta kohtuullisen paljon samaa mieltä ja siksi uskallan sanoa, että kolme suurinta puoluetta ovat järjestyksessä Keskusta, Perussuomalaiset ja Kokoomus.

Demareitten kannatus kääntyi laskuun vuoden alussa, eikä sen kääntäminen onnistu enää yhdessä pitkässä viikonlopussa. SDP:n ongelma on todennäköisesti ollut liian suuri kunnianhimo. Sivusta seuraajalle, puolue on edelleen omasta mielestään koko kansan puolue ja siksi kampanjoinnista on puuttunut fokus. Kun koko kansa yritetään puristaa omaa rintaa vasten, ei siitä osaa nauttia oikein kukaan.

Kokoomus on yrittänyt sitä samaa suuren puolueen strategiaa, mutta on kuitenkin osannut tulkinnut tähtien asennon oikein. Siellä lopulta tajuttiin, että tällä hetkellä kokoomuslaisen ainoa ystävä on toinen kokoomuslainen. Viestiä terävöitettiin ja ryhdyttiin puhumaan ainoastaan omalle perusjoukolle. Kokoomus luki peliä paremmin kuin demarit ja ryhtyi minimoimaan tappioita hetkellä kun demarit luottivat vielä korttipakkaan. Sijoituksena kolmas sija pienellä marginaalilla demareihin.

Perussuomalaiset tulevat olemaan vaalien suurin voittaja. He puhuvat tällä hetkellä sitä kieltä joka puree sekä SDP:n että Keskustan kannattajiin. Autovero on käsittämättömän suuri asia miehelle, jonka ainoa tunne vapaudesta, tulee siitä kun omalla autolla saa ajaa hieman nopeusrajoitusta kovempaa. Kahdeksan miestä kymmenestä olisi heti valmis vaihtamaan autonsa kuusi vuotta nuorempaan jos se vain olisi taloudellisesti mahdollista (ja niille kahdelle muulle se oli mahdollista jo aikaisemmin). Sitä paitsi, uskon edelleen Perussuomalaisten piilokannatukseen joka ei näy mielipidekyselyissä. Toinen sija reilun prosentin erolla kokkareihin.

Keskusta, suuri ja vihreä. Puolue joka tulee täräyttämään tavalla, jota ei etelän pellet osaa vielä edes kuvitella. Vanhanen, Pekkarinen, Väyrynen, Kiviniemi, Jäätteenmäki, Rehn, Kääriäinen ja monta muuta menneisyyden poliittista jättiläistä, jotka ovat yhä edelleen poliittisesti viriilejä. Keskusta alkoi menettää kannatustaan viime vuoden lopulla ja on siitä lähtien taistellut oman kannatuksensa ylläpitämisestä. Tämä on tarkoittanut, että Sipilä on omalla persoonallaan kannatellut koko puolueen suosiota, eikä siihen ole todellisia mielipiteitä tarvinnut sanoa. Omasta mielestäni Keskusta on päästetty aina liian helpolla, mutta ymmärtäähän sen, ettei lehdistö halua heti ensitöikseen suututtaa seuraavan vaalikauden kiistatonta kuningasta.

Keskusta on kukkulan kingi hieman yli 23 % kannatuksella.

Pienempiä voittajia on todennäköisesti ainoastaan yksi. Juniorisankari (koska on nuorin) Carl Haglund on osoittanut olevansa mies, joka uskaltaa nousta suurten ikäluokkien venäjänpelkoa vastaan ja sanoa kuten asia on. Suomi, muiden Pohjoismaiden ohessa kokee tarpeelliseksi tiivistää puolustusta Venäjän agressiivisen ulkopolitiikan edessä. Se ei voi olla alakerran asukkaan vika jos yläkerran bileitä joudutaan poliisin toimesta hiljentämään. Sanokaa mitä sanotte, mutta RKP on taas seuraavassa hallituksessa yhtenä harvoista puolueista, joka on nostanut kannatustaan.

Ei kommentteja: