tiistai 14. huhtikuuta 2015

Vallasta, demokratiasta ja viemäröinnistä

Suomessa äänestetään ja kansa hakee päättäjiä joukostaan, mikä on tietysti hieno ja kaunis asia. Ihmettelen vain kuinka tyytyväisiä suomalaiset ovat nykyisiin päättäjiinsä, sillä yhtään uutta puoluetta ei ole perustettu tai ne eivät ainakaan pidä ääntä itsestään.

Mielestäni tämä olisi ollut kultainen tilaisuus takoa poliittista karttaa ja hakea siihen jonkin uusi lähetymiskulma. Ajatuksella ettei vanhoilla palikoilla voi rakentaa uutta Suomea. Sen sijaan tulemme äänestämään päättäjiksi samat kaverit kuin ne jotka ovat olleet johdossa siitä lähtien kun tämä sekasotku saatiin aikaiseksi. Toki voi sanoa, että Keskusta on "uusi" vaihtoehto, mutta samat vanhat naamat siellä on heti Sipilän selän takana kärkkymässä.

Henkilökohtaisesti olen kyllästynyt siihen tarinointiin millä suomalaisia kosiskellaan. Puolueet "uskovat, pyrkivät, toivovat ja hakevat" parempaa Suomea. Olisin äänestäjänä ja veronmaksajana mieluummin kuunnellut konkretiaa siitä miten lainsäädäntö tulee muuttumaan jos heidät valitaan virkaan. Noh.. ehkä ajattelen liikaa, enkä vain tyydy antamaan avointa valtakirjaa elämästäni päättämiseen.Miten kasnasta tulee tyhmä? Uskon vahvasti, että yksilöt ovat enimmäkseen fiksuja, rationaalisia ihmisiä. Siitä huolimatta kansasta tulee jotenkin vähän vajaa. Onko kansa liian abstrakti käsite etteivät yksilöt pysty ymmärtämään päätöksiensä vaikutusta siinä? Oliko se Churchill kun puhui kolmen tuuman viemäriputkesta. Sen verran ihmismieli pystyy omaksumaan, mutta kaikki muu valuu iloisesti ohi ja ylitse.


Ei kommentteja: