maanantai 20. huhtikuuta 2015

Tulokset ja ennakointia tulevasta

Nyt kun äänet on laskettu ensimmäisen kerran on voittajia tällä kertaa vain kaksi: Keskusta ja Vihreät.

Keskustan menestys oli ennakoitua ja olin itsekin veikannut heidät suurimmaksi puolueeksi. Olen ehkä aavistuksen yllättynyt, ettei voittomarginaali ollut tuota suurempi. Pääministeripuolue siitäkin huolimatta, ettei citykeskustalaisia ole vieläkään oikeasti olemassa.

Vihreät nauttivat ilmeisesti suurinta edustajamäärää kautta koko historiansa, joten voin helposti kuvitella sen onnen tunteen, jota Fredrikinkadulla tunnetaan. Epäilen hieman onko heistä samaan hallitukseen Keskustan kanssa, mutta sitä tuskin tietää kovin moni muukaan. Halua sinne kuitenkin tuntuu Niinistöllä olevan.

RKP oli tasaisen vahva. Ihmettelen kuitenkin sitä, että Carl Haglundin positiivisesta esiintymisestä huolimatta kannatus kavoi vain 0,6 prosenttiyksikköä. Tätä varmasti ihmetellään myös Simonkadulla. Varmasti hallituskelpoinen puolue, mutta mikä on suhde Perussuomalaisten kanssa. Riittääkö kummallakin avointa mieltä toisiaan kohtaan? Todennäköisesti jos hallituspaikka on siitä kiinni.

Kristillisdemokraatit menettivät kokonaisuudessaan 13,431 ääntä, mutta säilyttivät silti edustajamäärän samana kuin edelliselläkin kerralla. Eduskunnan pienin puolue jos Ahvenanmaata ei lasketa mukaan. Taipuu kyllä hallitukseen ja saattaa hyvinkin löytää yhteisiä arvoja niin Keskustan, Perussuomalaisten kuin Kokoomuksenkin kanssa.

Suomalaisessa politiikassa voitot ja tappiot ovat pieniä, mutta silti selviä. Vasemmistoliitto hävisi kaksi paikkaa ja lunasti eduskunnan kolmanneksi pienimmän puolueen aseman. Ei asiaa hallitukseen.

Perussuomalaiset hävisivät, mutta hävisivät vähemmän kuin muut. Itse asiassa onnistuivat nousemaan eduskunnan toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja markkinoivat tulosta jatkojytkynä. Politiikan taitoa se tuokin tietysti on, mutta paikat on jaettu ja niitä on Espoon miehellä toiseksi eniten. Varma hallituspuolue. Sijoitus oli se mitä minä sille viime viikolla veikkasin.

Kokoomus oli myös puolue, joka osasi asettua sille paikalle mihin sen ennakolta asetin. Tulos on kuitenkin parempi mitä osasin heille odottaa. Kuvittelin, että ero demareihin olisi ollut pienempi, mutta ehkä parempi näin. Uskoisin, että lähtevät kyllä mielellään hallituksen kolmanneksi pyöräksi tukemaan Keskustaa.

SDP oli sitten se joka sai maijan käteensä, eniten paikkamenetyksiä ja melkoinen itsetutkiskelun paikka. Rinne ei pystynyt lopettamaan kannatuksen vuotoa Perussuomalaisiin ja samaan aikaan hän menetti Urpilaisen lanseeraamat citydemarit. Jutta näki todennäköisesti aivan liian varhain mikä on demareiden ongelma, mutta ei osannut kääntää sitä voitokseen. Tässä kävin vähän niin, että vene karkasi alta, juuri sillä hetkellä kun kippari oli astumassa laiturilta kannelle. Oppositioon miettimään mitä sitä oikeastaan pitäisi tehdä.

Ei kommentteja: