torstai 14. toukokuuta 2015

Kahden tarinan kirja (Buffet - The Making of an American Capitalist)


Kirjat kertovat tarinoita ja netistä tilaamani Warren Buffetin elämänkerta kertoo itse asiassa kaksi. Ostin kirjan käytettynä muiden kirjojen mukana kun se maksoi minulle USD 1,24 eli suurin piirtein euron verran. Se toinen kirjan kertomus on hyvin lyhyt ja jättää tarinan avoimeksi, kirjaa avatessani löysin sen alkuperäisen ostokuitin.  Buffet - The Making of an American Capitalist by Roger Lowenstein ostettiin alkujaan Rochesterin kaupungissa, Minnesotan osavaltiossa Yhdysvalloissa. Kirjan myi Barnes & Noble ketjun kauppa numero 2555 ja se maksoi USD 20,60 veroineen kaikkineen. Ostaja maksoi kirjan käteisellä ja sai vaihtorahana takaisin 50 senttiä, joten kaveri todennäköisesti osasi vaihtorahojen alkeet.
1155Mikä minusta on huvittavinta on se, että kuitti löytyi kirjanmerkiksi (oletan) jätettynä kirjan ensimmäisen kappaleen ensimmäisellä kokonaisella aukeamalla. Mikäli olettamukseni on oikein, tätä kirjaa ei alkujaan jaksettu lukea juuri alkua pidemmälle. Mitä kaverille tapahtui? Onko näin, että hänestä tuli miljonääri heti kirjan ostettuaan, eikä kirjan lukemiselle enää ollutkaan tarvetta? Tuliko hän sokeaksi? Tähän en usko, sillä kirja kuitenkin on säilynyt erittäin hyväkuntoisella, eikä todennäköisesti ole tullut uudelleen kiertoon kuin vasta vähän ennen kuin ostin sen itselleni.
Onhan minullakin kirjoja joiden lukemisen olen jättänyt kesken tai en ole edes aloittanut. Eikä niihin ole liittynyt mitään dramatiikkaa. Minulla on näköni edelleen tallella, eikä minusta ole tullut miljonääriä. Silti osa myös minun kirjoista on jäänyt lukematta tai kesken. Minusta on kuitenkin hirvittävän kiehtova miettiä millainen ihminen alkujaan tämän kirjan osti. Miksi se jäi lukematta ja kuinka se lopulta päätyi toiselle puolelle maapalloa, minun käsiini. 


Kirja on mainio. Sitä lukiessa huomaa oppivansa pieniä asioita niin ihmiselämästä kuin sijoittamisesta. Kirja ei ole sijoituskirja, eikä sitä sellaiseksi kannata edes kuvitella, joskin siitä löytää viisauksia joita taloutta seuraava ihminen huomaa jo entuudestaan oppineensa. Ovatko ne kaikki tulleet Buffetilta? Tuskin aivan kaikki, mutta mies on kiistatta ollut yksi modernin pörssihistorian menestyksekäimpiä henkilöitä. Kuka tahansa joka kerää miljardiominaisuuden käytännössä nollasta on arvostuksen arvoinen ja sellainen Buffet on.

Lowenstein on ammattikirjoittaja. Teksti kuljettaa lukijaa mukanaan ja avaa maailman jossa kovalla työllä ja lahjakuudella pääsee huipulle. Asemaan jossa ihmiset osoittavat ihailua, kateutta ja epäuskoa. Kirjasta ei löydy törkyä, se on hyvin positiivinen kirja miehestä joka varmasti on kuvansa mukainen. Kiehtova kurkistus maailmaan, jossa hyvin harva meistä kulkee edes satunnaisesti.

Ei kommentteja: