maanantai 8. helmikuuta 2016

Esivaalit New Hampshiressa

Hieman yli 12 tuntia ja 30 minuuttia siihen kun äänestys New Hamshiressa alkaa ja kiinnostavinta on demokraattien puolella. Internet sukupolven parissa Bernie on herttainen vanha setä, jonka jokainen haluaisi sukulaisekseen. Hillary on se perheen ulkopuolinen täti, josta kukaan ei oikein pidä.

Vaikea sanoa kumpi on oikeassa ihan oikeasti, mutta on selvää, että Hillaryn suurin ongelma on Hillary itse. Hän ei ole lämmin ihminen ainakaan julkisuuskuvansa perusteella ja ihmisten on vaikea tuntea yhtenäisyyttä hänen kanssaan. Ilmeisesti hän tuntuu kaksinaamaiselta kun Bernie julistaa olevansa sanojensa mittainen mies. Demokraatteja puhuttelevat asiat ovat sellaisia joiden puolesta hän on taistellut jo kauan tai siis ilmeisesti on. En tiedä.

Mikäli New Hamshiressä ei tule totaalista yllätystä, on Clintonin asema tukala. Todennäköisesti kukaan hänen taustaryhmästään ei osannut reagoida tai edes ajatella, että Sanders olisi todellinen kilpailija. Tilanne jonka kaikki strategiapeleistä pitävät tietävät ja osaavat nauttia kun se sattuu omalle kohdalle. Mikä onkaan parempaa kuin vastustajan pelin sekoittaminen ja pakottaminen reagointiin. Bernie Sanders on tällä hetkellä jo voittaja. Kävi hänen kampanjassaa lopulta miten tahansa, on mies asettanut oman jälkensa jenkkien poliittiseen historiaan. Hillary Clintonin ajatus Clinton-Sanders ehdokkuudesta republikaaneja vastaan, kertoo jo kuinka peloissaan siellä ollaan.

Mitä tapahtuu jos Clinton häviää? Todellisuudessa ei vielä mitään todellista. Kisa jatkuu eteenpäin normaalisti, mutta se heikentää Clintonia. Hän joutuu budjetoimaan huomattavan paljon enemmän kampanjabudjetista siihen osaan kampajaa, jonka ei pitänyt olla kovin kallis. Sanders sen sijaan tulee vain vahvistumaan, mutta miten paljon? Vaikea kuvitella, että vielä mitenkään ratkaisevasti, sillä hän on edelleen aivan liian altavastaaja ollakseen todellinen valtademokraattien lipunkantaja.Kisan lopullinen maali on kuitenkin vasta kaukana tulevaisuudessa. Tämä esivaalikierros on vasta ensimmäinen kierros, eikä tästä jaeta vielä pisteitä. Tämä on todennäköisesti republikaaneille vain hyvä, sillä siellä sulat ovat vielä sen verran sekaisin, ettei se lintu lennä vielä pitkään aikaan.

Oma veikkaukseni on edelleen se, että Clinton voittaa. Sanders tulee hyvänä kakkosena, sillä vahva kampanja jättää aina jälkensa poliitikkojen mieliin.

Ei kommentteja: