tiistai 21. lokakuuta 2008

Vertailua

Tulipa tehtyä tänään pieni käytännön vertailu. Kävin tänään pitkästä aikaa töissä, asiakkaalla ja kaupassa julkisilla kulkuvälineillä. Pääasiassa metrolla ja raitiovaunulla, mutta myös muutama kävely askel tuli otettua. Matkaan mahtui kaikenlaista, raitiovaunussa oli huutava humalainen, joka keskittyi huorittelemaan kuuloetäisyydellä oleville naisille.

On tietysti täysin ymmärrettävää, että julkisissa saa varautua siihen, että kohtaat kanssamatkustajia. Toisaalta tämän päivän matkoista vain yksi meni seisten. Raitiovaunu ruuhka-aikaan on melkoisen täysi ja siellä saa ihan oikeasti varautua siihen, että kosketuksia tulee täysin tuntemattomien ihmisten kanssa. Olen sitä paitsi täysin varma, että senkin tyttösen ei ollut tarkoitus minua yhtä kiihkeästi halailla.

Metro on kuitenkin aina varma paikka kun haluaa ihmeellisiä ja uusia kokemuksia. En ole koskaan aikaisemmin tajunnut, että ihminen voi oikeasti hikoilla jugurtin hajuista hikeä. Hämmentävä kokemus ja mietin hetken aikaa tuliko se juuri ostamastani tuorejuustosta. Ei tullut, haju hävisi heti kun kyseinen miekkonen jäi pois Puotilan asemalla.

Kokemuksena yksityisautoiluun verrattuna, voittaa autoilu mukavuudessa kymmenen nolla. Kukaan ei istu vieressäsi ellet ole itse kyytiä tarjonnut. Autossa ei ole ominaishajua, ellei lasketa uudesta autosta huokuvaa tuoksua. Musiikki on useimmiten sitä mitä haluat kuunnella. Tässä kohtaa pitäisi tietysti kommentoida, että kannettavalla soittimella pystyy kyllä eristämään itsensä muusta ympäristöstä myös metrossa. Penkki on huomattavan paljon parempi ja sinulla on aina auton paras paikka käytössäsi.

Toisaalta julkisillä pääsee ruuhkassa eteenpäin. Aamun asiakaskäynti olisi ollut käytännössä mahdoton omalla autolla. En olisi yksinkertaisesti päässyt eteenpäin. Kaikki autot seisoivat paikallaan ja kuljettavat viihtyivät omassa yksityisessä tilassaan.

Ei kommentteja: