keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Evoluutiota harrastuksena

Kaikkea sitä on ryhtynyt harrastamaan. Olen yrittänyt päntätä ihmisen evoluutiota ja oppia ulkoa erilaisia latinankielisiä nimiä, tosin kasvattaahan tämä yleissivistystä. Minä nyt suurin piirtein osaan ulkoa, että noin neljä miljoonaa vuotta sitten kehittyi ihmisapina Aegyptopithecus. Tuossakin tuo ihmisapina saattaa olla väärin, sillä juuri tällä hetkellä en osaa suomentaa englannin kielistä "homini" sanaa yhtään paremmin. Ehkä ajan kanssa sitten.

Ensimmäiset Homo suvun jäsenet, Homo rudolfensis, Homo habilis ja Homo ergaster, kehittyivät noin 2 - 1,7 miljoonaa vuotta sitten. Mikä on sinällään aika hassua, sillä ensimmäiset kivityökalut on löydetty Oldowanin kaivausalueella Tansaniasta ja ne on ajoitettu 2,5 miljoonan vuoden ikäisiksi. Pientä klappia, mutta väliäkö sillä. Sitä paitsi kuka sanoo, että kivityökalut ovat Homo-suvun yksinoikeus?

Ihmisen evoluutio ei ole koskaan ollut minulle se suuri juttu, mutta se ilmeisesti kuuluu arkeologian perusteisiin. Siksi sitä on päntättävä. Tosin olisihan se pahuksen hienoa osata nämä ihan oikeasti, sillä nautin suuresti kaikesta missä pääsen brassailemaan omalla tietämykselläni.

Ei kommentteja: