sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Rakennus, rakentaminen ja ajatuksia

Minua on viime aikoina kiehtonut kaikenlainen rakentaminen ja asumiseen liittyvät asiat. Ei kuitenkaan pelkästään asunnon rakentaminen, mutta myös jotain pienempää ja ehkä aavistuksen eksoottisempaa. Tosin se mikä minulla on mielessä on asuntovaunu.

Tuumasin joskus aikaisemmin mitä kaikkea voisi joskus rakentaa ja mieleeni juolahti ajatus asuntovaunusta. Niitähän myydään tällä hetkellä vallan mahdotomasti, mutta eikö sellaisen voisi rakentaa itsekin? Ainakin maailman ensimmäiset asuntoautot olivat puhtaasti käsityötä, puusta ja vanerista rakennettuja kärryjä. Minulla ei tietenkään ole erityisen mittavaa kokemusta oikein minkään rakentamisesta, mutta ei se näillä geeneillä voi olla kovin vaikeaa. Varsinkin kun tajuaa omat rajoitteensa, eikä yritä mitään ylitsepääsemätöntä.

Kokonaisen asuntovaunun rakentaminen olisi ehkä jotain tuollaista, ylitsepääsemätöntä tai hankalaa, joten muokkasin ajatustani. Se on todellisen suuruuden merkki, vaikka itse niin sanonkin. Nimittäin samalla kun tutustuin asuntovaunujen historiaan, huomasin jotain jännittävää. Sadepisaran muotoinen matkailuvaunu.

Tuollaisen tekeminen ei voi olla kovin vaikeaa, ei ainakaan jos on edes hieman järkeä päässä ja kiinnostusta pistosahan käyttöön. Alumiinisesta ulkokuorestaan huolimatta suurin osa sadepisaravaunuista taitaa nimittäin perustua puusta ja vanerista tehdylle rakenteelle.

Kiinnostava ajatus tuollaisesta helposti liikuteltavasta asumuksesta. Jos ei nyt aivan lappalaiselämää, niin aika lähellä. Tosin jos ideaa viedään pidemmälle, niin päästään tutustumaan mikroasuntoihin. Liikkeeseen joka on sekoitus modernia arkkitehtuuria ja tahtoa elää lähempänä ympäristöään.

Oikeastaan aika kiehtova vastaveto sille periaatteelle, että asunnon on välttämättä oltava mahdollisimman suuri. Syyllistyn siihen itsekin, mutta kun asiaa ajattelee niin ihminen tulee toimeen hyvinkin pienellä asumuksella. Ajatellaan vaikkapa soluasuntoja tai entisaikojen purjelaivoja. Tosin kumpaankin liittyy välttämättömyyden mukanaan tuoma pakko tilankäytön minimoinnista. Esimerkit eivät olleet parhaimpia, mutta ajatus pienestä ja hyvin arkkitehtoonisesta asunnosta on kiinnostava. Minimalistisuuden mukanaan tuoma tyylikkyys, yhdistettynä noh.. yksinkertaiseen älyttömyyteen on hauska ajatusleikki.

Itse asiassa tuota leikkiä olen leikkinyt jo usean vuoden ajan. Minulta löytyy piirustuksia useammastakin pienestä asunnosta, niin ympärivuotiseen asumiseen kuin pelkkään kesäasumiseen. Esimerkiksi miltä kuulostaa ajatus modernista versiosta Terassi kioskista?

Ei kommentteja: