torstai 2. syyskuuta 2010

Lyhyt tutustuminen sukuhistoriaan

Kovinkaan paljoa ihmeellistä ei ole päässyt tapahtumaan, sillä elän hyvin leppoisaa elämää. Kaveri kävi hakemassa viskipullon minkä olin käynyt hänelle hakemassa Lahden edestä, oli kuulema edullisempaa kuin täällä paikallisessa. Minä olen maistellut sikäläisiä keksejä, jotka kieltämättä ovat hyvinkin paljon edullisempia kuin paikalliset verrokit. Ihme ettei niitä kukaan edusta täällä Suomessa.

Samoin olen tutustunut lähimenneisyyteen ja selvittänyt yhden kysymyksen, joka on vaivannut mieltä jo pidemmän aikaa. Äidin isä taisteli aikoinaan reilu kolme vuotta jalkaväessä ja nyt tiedän tarkemmin, että missä. Itse asiassa siinä kävi vähän niin kuin ajattelin, sillä olemassa olleiden tietojen perusteella JR 50 oli hänelle todennäköisin sijoitusyksikkö. Asia varmistui kun kävin Kansallisarkistossa katsomassa isoisäni kantakorttia. Siitä kävi ilmi, että palvelusyksikkönä on ollut koko sodan ajan 11. Divisioonan alainen jalkaväkirykmentti 50, joka myös Vornan nimellä tunnetaan.

Vorna taisteli Itä-Karjalassa ja oli valtaamassa Petroskoita ja asettui asemasodan ajaksi puolustukseen Syvärin alajuoksulle. Kesäkuun lopulla 1944 11. Divisioona siirrettiin Syväriltä Kannakselle, missä JR 50 osallistui Talin-Ihantalan taisteluihin 27.6. - 30.6.1944.

Kannaksen ratkaisutaistelujen jälkeen 11. Divisioona siirrettiin pikaisella komennuksella pohjoiseen ja tämä näkyy myös kantakorttiin merkityissä taistelupaikoissa. Tornion maihinnousun jälkeen on pitkä lista Tornionjoen varren paikkakuntia aina Muonion tietämille saakka. Lyhyen yhteenvedon JR 50:n tapahtumista voi lukea Saarijärven kaupungin kotisivulla. Yksityiskohtaisemman kertomuksen löytää JR 50:n historiatyöryhmän omakustanteesta Vornan taistelutaival: Jalkaväkirykmentti 50 1941-1944. Hyvinkin mielenkiintoinen kirja.

Ei kommentteja: