torstai 27. tammikuuta 2011

Miekka Suomessa


Erikoinen päivä tänään, mutta ei siitä enempää. Ainoa mitä tähän haluan laittaa on uusin kirja; kävin noutamassa sen tänään Akateemisesta. Bongasin pari päivää sitten netistä tiedon, että Turun museokeskus on teettänyt kirjan suomalaisista miekoista. Miekka Suomessa on Kari Hintsalan toimittama, vain 1000 kirjan painos, teos Suomessa käytetyistä miekoista ja niiden historiasta.

En ole vielä lukenut kirjaa kokonaan, mutta ehkä ensimmäinen kolmannes on nyt luettu. Kirjassa on paljon isoja, hyviä kuvia joten se ei ole niin suuri juttu kuin ehkä kuulostaa. Pidän suunnattomasti siitä, että kirja alkaa aivan alusta. Se kertoo millaisia olivat kivikauden ensimmäiset miekat tai ehkä paremminkin kivitikarit. Eivät ilmeisesti täytä ollenkaan sitä määritystä minkä me miekalle ymmärrämme, mutta miekkoja yhtä kaikki. Ajatus sopii hyvin juuri aikaisemmin oppimaani asiaan, että me emme voi käsittää mitä menneisyyden ihmiset ovat ajatelleet.

Kirja on hyvä, kohtuullisen hintava kirjaksi (32€), mutta silti hintansa väärti. En tiedä vastaavaa, laadukasta teosta johon on koottu kotimaisen miekan historia. Suosittelen kaikille joiden mielestä miekat ovat kiinnostavia. Saatavuudesta en uskalla mennä varmuuteen, mutta tilaamalla tuon varmasti saa myös Mäntsälän mummon mökille.

Ei kommentteja: