maanantai 24. tammikuuta 2011

Monopolin ystävyys

En ole kotimaisen Veikkauksen ystävä. Markkinatalouteen uskovan on hyvin vaikea kannattaa monopolia, kun se on vieraan osapuolen ylläpitämä. Sillä vaikka Veikkaus on valtiollinen monopoli, en koe hyötyväni siitä juuri millään tavalla.

Viime viikolla tulin ostaneeksi muutaman raaputusarvan, sellaisen missä on O ja X merkkejä ja niistä pitäisi saada kolmen rivejä vaakaan, pystyyn tai vinoon. Ostin kolme ja saan kahdessa oman panokseni takaisin, kolmas oli tyhjä. Harmistuneena käänsin lapun ympäri ja tein hieman laskutoimituksia.

Arpoja on painettu tasan kolme miljoonaa kappaletta ja yhden arvan hinta on kaksi euroa. Se tarkoittaa 6.000.000,00 euron pottia, mutta samojen arpojen voitonjako on vain 2.825.000,00 euroa. Raaputusarvoista 24% antaa raaputtajalleen rahaa, mutta koska 722.805 voittavasta arvasta 420,000 arpaa palauttaa vain kahden euron ostohinnan, todellinen voittomahdollisuus on hyvin pieni.

Itse asiassa vain 302,805 arpaa kolmesta miljoonasta todella voittaa. Se merkitsee sitä, että raaputtajan pitää ostaa 10 arpaa, että yksi arpa voittaa enemmän kuin kaksi euroa. Sitä paitsi todellinen mahdollisuus voittaa 10 euroa tai enemmän, on lopulta vain hieman alle 3%. Joten Veikkauksen slogan "Suomalainen voittaa aina!" ei tässä tapauksessa todellakaan tarkoita sinua. Se tarkoittaa valtion ylläpitämää monopolia.

Ei kommentteja: