maanantai 13. kesäkuuta 2011

Kallis uusi aselaki

Olen aika pitkälle lehtitietojen varassa uuden aselain suhteen, sillä en ole kokenut tarpeelliseksi lähteä tutustumaan siihen kovin syvällisesti. Se mikä minua kuitenkin ihmetyttää on uuden hakukäytännön byrokraattisuus ja kalleus. Jos ajatellaan pelkästään uuteen hakuprosessiin kuuluvaa "palikkatestiä", on kyse mittavasta kansantaloudellisesta kuluerästä.

Viime vuosina uusia aselupia on myönnetty 70,000 lupaa vuodessa, näin maikkari tietää kertoa. En muista kuinka kauan minulla meni kutsunnoissa tehtyyn palikkatestiin, mutta 270 kysymyksen vastaamiseen menee kyllä helposti kaksikin tuntia. Tähän päälle matkaan ja jonottamiseen käytetty aika, niin yhteen lupahakemukseen käytetään helposti neljä tuntia aikaa. Kaikki tuo aika on poissa ihmisten työajasta, sillä poliisilaitokset ovat kiinni virka-ajan ulkopuolella.

Meiltä menee helposti tuohon uuteen ruljanssiin vuodessa yli 150 henkilötyövuotta, jonka päälle pitäisi laskea vielä poliisin lupahakemuksiin käyttämä aika. Palikkatestin tulos tulee tietysti tietokoneen valmiin profiilin mukaan, mutta mitä jos samaan kasaan lasketaan vielä ne lääkärien aiheeseen liittyvä työpanos? Heidät kun on nyt velvoitettu ilmoittamaan poliisille mahdollisista riskitekijöistä.

Ihmetyttää vain miksi täysin laillisesta harrastuksesta tehdään kaikin mahdollisin keinoin laji, jota on mahdollisimman vaikea harrastaa. Muistaako kukaan, että ilman ampumaurheilua, Suomi olisi nyt jäänyt ilman kultamitalia kaksissa peräkkäisissä kesäolympialaisissa?

Ei kommentteja: